Näitleja Salme Liivi ainsaks meeldejäävaks rolliks jäi Eesti parim Libahundi-Tiina, teatrile elatud elu aga hääbus

Copy
Salme Liiv
Salme Liiv Foto: entsyklopeedia.ee

August Kitzbergi näidend «Libahunt» kujunes XX sajandi alguse Eesti teatritele omamoodi proovikiviks. Tiina osa selles oli midagi sellist, mida iga näitehuviline neiu kõige enam ihaldas. Meie lavalaudade esimeseks Tiinaks sai Olga Västrik-Teetsov, aga suurimaks ja ületamatuks kujunes 1912. aastal Vanemuises Tiinat kehastanud Anna Altleis. Vahel ei õnnestunud see osa parimatelgi lavajõududel. Nii juhtus näiteks 1915. aastal Liina Reimaniga. Päris tähelepanematult läks mööda «Libahundi» lavastus 1921. aastal Draamateatris, kus nimiosa mängis Maria Türk. Seevastu Ugala 1926. aasta lavastuse kohta kirjutas Arnold Sepp: «Salme Liivi Tiina oli ju ja ongi jäänud ületamatuks Tiinaks.»

Kuna tegu oli juubelikirjutisega, siis on selles ülivõrde sobivuses kaheldud. Salme Liiv mängis Tiinat korduvalt – Draamastuudio Teatris Rudolf Engelbergi lavastuses, Ugalas Eduard Lemberg-Lemmiste lavastuses – ning 1928. aastal Estonias. Siis oli küll peaossa valitud tegelikult Hilda Gleser, kuid tema haigusest põhjustatud murdumine tingis Gleseri asendamise Liiviga.

Salme Liivi tähelend sellega piirduski, õigupoolest oligi Tiina tema ainus märkimisväärne roll. Kõik hilisem ei tõusnud enam iialgi teatrikriitikute ja publiku huviorbiiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles