SEB rahapesukahtlusega on seotud 194 äriklienti, lõviosa Eestist (1)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
SEB panka tabanud rahapesuskandaali ulatus ja täpsemad detailid on seni avalikkuse jaoks teadmata. 
SEB panka tabanud rahapesuskandaali ulatus ja täpsemad detailid on seni avalikkuse jaoks teadmata. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Rootsi telesaade «Uppdrag granskning» edastas SEB pangale rahapesukahtlusega 194 ärikliendi nimed, millest 95 protsendil on kliendisuhted lõpetatud. Eesti finantsinspektsioon juhtis panga tähelepanu mitteresidentidega seotud ohtudele juba 2006. aastal, samal ajal sai SEB infot ka vilepuhujalt.

SEB teatel kattuvad SVT saate «Uppdrag granskning» nimed panga enda siseanalüüsiga ega muuda panga üldist hinnangut olukorrale.

Rootsi televisiooni saadetud nimedest 95 protsendil on kliendisuhted lõpetatud. Kui SEB on tuvastanud kahtlasi tegevusi, siis on pank sellest teavitanud vastavaid järelevalveasutusi.

Mõnel kliendil on siiski veel seoseid SEBga. Panga hinnangul vastavad olemasolevad kliendid panga nõuetele ning praeguse info põhjal ei pea SEB vajalikuks nende kliendisuhteid lõpetada.

Suurem osa nimekirjast on «ajaloolised» kliendisuhted Eestis. 2006. aastal kritiseeris Eesti finantsinspektsioon panga tegevust mitteresidentidega. Samal ajal saadi infot ka pangaväliselt vilepuhujalt. Mõlema tegevuse tõttu tugevdas SEB Eesti oma vastavusmeetmeid, teatas kahtlastest klientidest finantsjärelevalvele ning lõpetas mitu lepingut.

Kuigi SEB on ajalooliselt tegutsenud kooskõlas regulaatorite nõuetega, võib panga teatel praegu kokku võtta, et ei regulatsioonid ega ka pangasüsteem pole suutnud piisavalt efektiivselt maandada rahapesuriske enne 2008. aastat.

Sellest ajast alates on SEB rahapesu tõkestamise, ennetamise ning finantskuritegudest teatamise kompetents tõusnud. Regulatsioone on karmistatud, teadlikkus on kasvanud ning panga rahapesuvastased rutiinid, protsessid ja süsteemid on paranenud.

Vaatamata pingutustele ei saa SEB siiski täielikult garanteerida, et keegi ei kasuta neid raha pesemiseks.

SEB soovib tagada kõigile läbipaistvat informatsiooni ning uue teabe saamisel teavitatakse avalikkust. SEB-l pole rohkem informatsiooni selle kohta, mida «Uppdrag granskning» võib oma saates kajastada.

Seni pääsenud

Seni puhta nahaga pääsenud SEB pank teatas reedel, et ka nemad kistakse peagi Skandinaavia pangandust ja Balti riike räsinud rahapesuskandaali.

Rootsi rahvusringhäälingu SVT saatest «Uppdrag granskning» võeti pangaga ühendust ja teatati, et nad kajastavad lähiajal arvatavat rahapesu Baltimaades, millega olevat seotud ka SEB.

«SEB hindab telesaates näidatavat mis tahes informatsiooni ja võrdleb seda SEB enda analüüside ja varasemate juhtumitega. SEB sai Sveriges Televisionilt küsimusi, kuid meil ei ole programmi sisu kohta rohkem teavet,» teatas pank. «Nagu ükski teine pank, ei saa SEB garanteerida, et teda pole kasutatud või ei kasutata rahapesuks. Uusi väljakutseid ja riske ilmneb pidevalt. SEB rahapesuvastane ennetustöö ei saa lõppeda ega teegi seda.»

Kuigi paljastuse täpsem sisu pole selge, ajab mis tahes teade Balti riikidest ja rahapesust investorid ärevile: SEB aktsia kukkus reede õhtuks Stockholmi börsil 12,3 protsenti, 81,36 Rootsi kroonile ehk pank kaotas oma turuväärtusest ligi 2,3 miljardit eurot.

Riigiprokuratuur kinnitas reedel, et SEB tegevuse uurimiseks pole Eestis kriminaalmenetlust algatatud.

Finantsinspektsiooni teatel on SEB nii Eesti kui ka Rootsi järelevalve luubi all. Võimud teevad mõlemal pool merd kohapealset kontrolli, mis hõlmab ka rahapesu tõkestamise meetmeid. Tulemused avaldatakse esialgsete plaanide järgi järgmise aasta alguses.

Esmaspäeval sulgus SEB aktsia 81,3 Rootsi krooni tasemel. Tänane teade investorites paanikat ei tekitanud, panga aktsia kaupleb 82–83 krooni tasemel.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles