Tõusev majandus toob Eesti ehitusmehed lahe tagant tagasi (1)

Patrik Hytönen
, erikorrepondent, Helsingi
Copy
Helsingi Vallila linnaosas paiknevasse endisesse masinate töökotta rajatavate korterite ehitusel töötab ka eestlasi.
Helsingi Vallila linnaosas paiknevasse endisesse masinate töökotta rajatavate korterite ehitusel töötab ka eestlasi. Foto: Patrik Hytönen

Soomes ehitajatena töötavad eestlased on hakanud tulema tagasi Eestisse, kuna nende majanduslik seis on paranenud ja laenud tagasi makstud. Kuid leidub neidki, kes plaanivad minna üle lahe tööõnne otsima.

Eesti ehitussektori tõusvad palgad meelitavad Soomest tagasi need, kes läksid omal ajal sinna just kõrgemate palkade pärast. Kuna majade ehitamiseks võetud laenud saavad paljudel tasutud, tullakse madalama palgaga tööle, kuid perede juurde.

Soomes töötavate Taavi Mägi ja Gullar Havi sõnul hakkab üha rohkem eestlasi naasma. «Mida aeg edasi, siis seda rohkem neid tagasi minema hakkab,» ütles Havi. Põhjused on erinevad. «Kel laenud või midagi muud, siis kui need saavad makstud, minnakse tagasi,» lausus Mägi.

Kõrgemad palgad pole Eestis aga kõigil. Üldehitajate palk jääb Soome tasemest siiski madalamaks ning tagasi tulevad näiteks puuseppad, kelle jaoks Tallinna ja Helsingi tunnipalga vahe on muutumas üha väiksemaks.

«Meie kogemus on see, et eestlasest puusepp saab Soomes keskmiselt 14–15 eurot tunnis, kuid Tallinnas 10–11 eurot,» sõnas Soome ehitajate ametiühingu aseesimees Kimmo Palonen. «Hakkab olema nii, et miks peaks tulema kallisse Soome, eriti kui pere on Eestis.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles