Keskkonnainspektsiooni hangete uurimiseks võib tulla väärteomenetlus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahandusministeerium tuvastas keskkonnainspektsiooni korraldatud maasturite, väikebusside, GPS-seadmete ja tahvelarvutite riigihangete uurimisel rikkumisi ning ministeerium otsustab hangetega seoses väärteomenetluse algatamise tuleval aastal.

Ministeeriumi finantskontrolli osakond uuris keskkonnainspektsiooni mullu jaanuarist kuni tänavu 22. septembrini korraldatud riigihankeid ning tuvastas kontrollimise käigus mitmeid kõrvalekaldumisi riigihangete seaduses sätestatud korrast, teatas rahandusministeerium BNSile.

Inspektsioon oli kontrollitaval perioodil varem liisitud sõidukite suhtes sõlminud täiendavad liisingulepingud lühiajalisteks perioodideks selliselt, et nende kogumaksumus 2010. aastal ületas riigihanke piirmäära, kuid hankija hankemenetlust ei korraldanud.

Keskkonnainspektsioon põhjendas seda sellega, et sõidukite soetamiseks korraldatud hankemenetlused nurjusid liiga kõrge maksumuse tõttu ja oli vaja jätkata olemasolevate sõidukite kasutamist kuni kordushangete läbiviimise ja uute sõidukite tarneni.

Samuti on inspektsioon 2011. aastal samal põhjusel sõlminud täiendavad lühiajalised liisingulepingud juba kasutuses olevate sõidukite liisimiseks, kuid liisingulepingute summaarne maksumus on jäänud lihthanke piirmäära. Hankija ei järginud sealjuures kõiki lihthankele seaduses sätestatud nõudeid.

Järelevalve kontrollaktis on viidatud üksikutele ebatäpsustele hankemenetluste tingimuste kehtestamisel nii hanketeates kvalifitseerimise tingimuste ja hankemenetlusest kõrvaldamise aluste esitamise osas kui ka hankedokumentides esitatud hanke tingimuste osas.

Samuti on hankija jaganud riigihanke sõidukite positsioneerimisseadmete ja jälgimisteenuse soetamiseks ühe hankemenetluse raames osadeks, kuid pakkumiste hindamisel ei ole järginud osadeks jagamisele seaduses kehtestatud reegleid, jättes hindamise alused hanketeates ebaselgeks. Seetõttu on osutunud eduka pakkumise esitajaks isik, kes seaduse õigel kohaldamisel ei oleks pruukinud seda olla.

Lisaks eeltoodule on keskkonnainspektsioon mitmel korral jätnud riigihangete aruanded õigel ajal esitamata.

Sõidukite positsioneerimisseadmete ja jälgimisteenuse soetamise hanke võitis Gsmvalve OÜ, lepingu täitmise maksumuseks kujunes 28 760 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles