Cameron: me ei hülga Falklandi saari

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron.
David Cameron. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron tõotas, et ei loovuta vastu kodanike tahet iial Falklandi saarte suveräänsust – olukorras, kus grupp Ladina-Ameerika riike on keelanud Falklandi lipuga laevadel oma sadamates sildumise.

Peaminister kinnitas Falklandile – mida Argentina väsimatult enda omaks peab ja Malviini saarteks nimetab – jõulusõnumi kontekstis, et Britannia ei hülga neid.

«Mis iganes väljakutseid me ka ei kogeks, Briti valitsus on pühendunud seisma oma meretaguste alade julgeoleku ja õitsengu eest, Falklandi saared kaasa arvatud,» ütles Cameron.

«Me ei kavatse iial astuda läbirääkimistesse Falklandi saarte suveräänsuse üle, kui teie ise – saare elanikud – seda ei soovi. See on enesestmõistetav.»

Argentina on väidetavalt üritanud Falklandi saari «hirmutada ja isoleerida», julgustades nn Mercosuri riike nagu Brasiiliat ja Uruguayd mitte lubama oma sadamatesse Falklandi lipu all seilavaid laevu.

Lähenemas on eelmise Falklandi-konflikti 30. aastapäev.

Briti ametnikud on mures, et tegemist võib olla Argentina poolse avakäiguga survestamaks Britanniat saari neile üle andma.

Läinud nädalal ütles Briti firma Rockhopper, et avastas Falklandil uusi naftaleiukohti. Ametnike hinnangul võib siin peituda üks värske vaenumeele vallandumise võti.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles