Tuhast tõusnud riigifirma jätkab kasumi kasvatamist

BNS
Copy
Tapal valminud Operaili uus vedur.
Tapal valminud Operaili uus vedur. Foto: Vladislav Musakko

Riiklik logistika- ja transpordifirma Operail kasvatas üheksa kuuga puhaskasumit 3 protsenti, 7,5 miljoni euroni. 

Operaili 2019. aasta kolme kvartali kulumieelne ärikasum (EBITDA) oli rekordilised 13,2 miljonit eurot, mis on 11 protsenti enam kui mullu samal perioodil. Ärikasum kasvas 12 protsenti, 8,3 miljoni euroni. Ettevõtte üheksa kuu kogukäive jäi eelmise aastaga võrreldes samale tasemele ning oli 55 miljonit eurot, teatas ettevõte.

«On hea meel tõdeda, et jaksame veelgi kasvada ning meie kasumlikkus on jõudsalt paranenud. Hetkel on kaubavedu Eestis probleemne ning seetõttu näeb meie strateegia ette kasumlikku kasvu eksportturgudel,» sõnas Operaili juhatuse esimees Raul Toomsalu.

Toomsalu sõnul on murettekitav raudteeinfrastruktuuri pidev kasutustasu kasv. «See on meie suurim kuluartikkel ning väga tihedas konkurentsis mõjub pikas perspektiivis kogu Eesti transiidile pärssivalt.»

Vagunite rendiäri tulud suurenesid eelmise aastaga võrreldes üheksa kuuga pea poole võrra ning ulatusid 9,2 miljoni euroni. «Meie vagunipargis on üle 3500 vaguni, millest rohkem kui 2150 oleme andnud rendile,» rääkis Toomsalu.

Aastavõrdluses on langenud kaubaveomaht. Operail vedas üheksa kuuga 9,9 miljonit tonni kaupu, mida on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes protsendi võrra vähem.

«Kiirelt kasvav vagunite renditurg kompenseerib meie jaoks kaubaveomahtude vähenemise, kuid loomulikult otsime aktiivselt lahendusi, kuidas rohkem kaupu raudteele tuua,» sõnas Toomsalu.

«Selle aasta üheksa kuuga oleme oluliselt tõstnud turvalisust maanteedel ning suutnud ära hoida 5800 veoki sõitu ja toonud seeläbi raudteele täiendavad 68 000 tonni kaupu. Lisaks töötame välja ka uuendusi, mis niigi maanteetranspordist oluliselt keskkonnasõbralikuma transpordiliigi veelgi säästvamaks ja efektiivsemaks muudavad, näiteks LNG-vedurite projekt.»

Operaili juht peab väga oluliseks raudteeohutust ning paneb inimestele südamele, et raudteed ületades tuleb alati veenduda, et rongi ei tule. «Viimasel ajal toimub kahjuks liiga palju õnnetusi, kus ühes osapooleks on rong. Raudteel valitsevaid ohte tuleb endale teadvustada ning enne raudteel liikumist veenduda, et seda tehakse õiges kohas ja ohutult,» ütles Toomsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles