Soome toll kasutas aastaid valesid valuutakursse

Copy
Helsinki-Vantaa lennujaam. Pilt on illustratiivne.
Helsinki-Vantaa lennujaam. Pilt on illustratiivne. Foto: Caro / Schuelke / Scanpix

Soome toll kasutas aastatel 2016–2019 mitme välisvaluuta puhul vale konverteerimiskurssi.

Vääraid kursse kasutati 1. oktoobrist 2016 kuni selle aasta 30. juunini. Kokku on valesid tollimisi olnud umbes 960 000 ja valearvestuse tõttu tuleb nüüd klientidele tagasi maksta umbes 11,5 miljonit eurot.

Valuutakursid on Soome Panga kinnitatud müügikursid, kuid mõne valuuta puhul oleks pidanud kasutama Euroopa Keskpanga kursse.

«Juhtus arusaamatus,» sõnas Soome tolli tollimisjuht Jarmo Räikkä. «2016. aastal jõustus Euroopa Liidu tolliseaduse artikkel, mille kohaselt hakati kasutama Euroopa Keskpanga kinnitatud valuutakursse. Isikud, kelle ülesandeks oli kursside uuendamine, võtsid need Soome Panga veebilehelt. Arusaamatuse tõttu arvasid nad, et seal olid kirjas Euroopa Keskpanga kursid.»

Vea leidis klient, kes pani tähele seda, et Soome toll ei kasuta Euroopa Keskpanga kinnitatud valuutakursse. «Klient küsis, miks ei kasutata Euroopa Keskpanga ametlikul veebilehel olevaid valuutakursse. See oli üksikjuhtum, mille järel tõdeti, et kasutusel olevas kursinimekirjas ei ole Euroopa Keskpanga kinnitatud kursid.»

Valesti on kurssi arvestatud 25 valuuta puhul, teiste seas on Vene rubla, Rootsi kroon, Hiina jüaan ja USA dollar. Tagastatavad summad on väiksed, kuid kokku on tagastatav summa 11,5 miljonit eurot.

«Enamasti on tagastatavad summad väiksed ning isegi suured summad ulatuvad mõne tuhande euroni,» sõnas Räikkä.

Soome tolli sõnul alustatakse rahatagastust võimalikult kiiresti, kuid osa summade puhul suudetakse viga parandada alles järgmisel aastal.

«Väljamakstavad summad määrab arvuti, kuid igal juhul tuleb teha palju käsitsitööd. Isegi kui alustaksime summade tagasimaksmisega järgmisel nädalal, veniks protsess järgmisse aastasse,» oli Räikkä kindel.

Alla kümne euro suurust summat Soome toll ei tagasta. Selle saamiseks tuleb teha tollile ise avaldus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles