USA tahab jätkuvalt Brexiti-järgset kaubanduslepet brittidega

Copy
Briti peaminister Boris Johnson (V) surumas kätt USA presidendi Donald Trumpiga (P).
Briti peaminister Boris Johnson (V) surumas kätt USA presidendi Donald Trumpiga (P). Foto: Stefan Rousseau / PA Wire / PA Images / Scanpix

Ühendriigid ja Ühendkuningriik on jätkuvalt pühendunud Brexiti-järgse kahepoolse vabakaubandusleppe sõlmimisele, teatas Valge Maja eile pärast seda, kui president Donald Trump kahtles leppe võimalikkuses.

Trump hoiatas eelmisel nädalal Briti peaministrit Boris Johnsonit, et tema EList lahkumise leppe tingimused tähendavad, et «teatud külje alt... te ei saa kaubitseda» Ühendriikidega.

President helistas eelmise nädala neljapäeval Brexiti Partei liidri Nigel Farage'i raadiosaatesse ning rääkis seal endale omaselt, mis ta Ühendkuningriigi 12. detsembri parlamendivalimiste eel asjadest tegelikult arvab.

Trumpi avaldus ähvardas kahjustada Johnsonit kohe tähtsa valimiskampaania alguses. Eelseisev hääletus võib määrata ÜK koha Euroopas ja ülejäänud maailmas.

Nii Trump kui Farage on Ühendkuningriigis äärmiselt polariseerivad kujud, kes võivad kahjustada Johnsoni menu mõõdukamate valijate seas.

Valge Maja sõnul vestlesid Trump ja Johnson teisipäeval.

«Liidrid taaskord kinnitasid oma pühendumust erisuhte tugevdamisele tugeva kahepoolse kaubandusleppe kaudu, kui Ühendkuningriik on Euroopa Liidust lahkunud,» ütles asepressisekretär Judd Deere.

Trump rõhutas ka, et NATO liitlased peaksid rahastama oma kaitset korralikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles