Utilitas avas Mustamäel 48 miljoni eurose koostootmisjaama

BNS
Copy
Selline näeb välja Utilitase uus koostootmisjaam.
Selline näeb välja Utilitase uus koostootmisjaam. Foto: Energiakontsern Utilitas

Energiakontsern Utilitas avas teisipäeval Mustamäel uue koostootmisjaama, mis läks kokku maksma 48 miljonit eurot.

Tegu on ühtlasi Utilitase kolmanda rohelisel kütusel töötava elektri ja soojuse koostootmisjaamaga Tallinnas. Jaamast saab soojust ligi 20 000 kodumajapidamist ning elektrivõimsus katab ligi 40 000 kaugküttega leibkonna elektrivajaduse. Uues jaamas toodetakse elektrit ja soojust puiduhakkest, mis on valmistatud Eesti puidu- ja metsatööstuse jääkidest, teatas energiakontsern. 

«Eesti vajab suuri investeeringuid, et vähendada CO2 jalajälge ning samas pakkuda tarbijatele efektiivsel moel toodetud soojus- ja elektrienergiat. Utilitase uus koostootmisjaam on järjekordne märk taastuvenergia võidukäigust ning annab oma panuse energia varustuskindlusesse igas olukorras,» ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas pressiteate vahendusel.

Utilitase kontserni juht Priit Koit märkis, et tänu uues jaamas kasutatavale taastuvkütusele jääb energiatootmises õhku paiskamata 130 000 tonni süsinikdioksiidi (CO2) ning jaam aitab vähendada Eesti heitemäära.

«Lisaks on koostootmisjaam oluline samm Eesti varustuskindluse ja energiajulgeoleku huvides. Jaam on tulevikus kogu Mustamäe tootmiskompleksi põhielektriallikas ning aitab vähendada sõltuvust fossiilsetest importkütustest,» rääkis Koit.

Utilitase Mustamäe koostootmisjaama elektrivõimsus on 10 megavatti (MW) ja soojuslik võimsus kuni 47 megavatti. Jaama tehnoloogilise osa projekteeris ja paigaldas Austria ettevõte URBAS Maschinenfabrik ning jaama auruturbiin valmis Saksamaal MAN-i tehases. Üldehitustööde peatöövõtja oli AS Maru Ehitus.

2013. aastal alustatud investeerimisprojekti kogumaksumus on 48 miljonit eurot. Projekti finantseeris SEB juhitud rahvusvaheline pankade sündikaat.

Utilitas investeerib tänavu energia tootmise efektiivsuse ja keskkonnasäästlikkuse tagamisse, sealhulgas soojusvõrkude korrastamisse ja ehitamisse 40 miljonit eurot.

Utilitas on Eesti energiakontsern, mille põhitegevuseks on soojuse ja elektri tootmine ning kaugkütteteenuse osutamine. Kontsern varustab kaugküttesoojusega 4870 hoonet, sealhulgas üle 170 000 kodumajapidamist kaheksas linnas üle Eesti – Tallinnas, Maardus, Keilas, Raplas, Haapsalus, Kärdlas, Jõgeval ja Valgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles