Eksperiment: 4-päevane töönädal tõstis oluliselt töötajate produktiivsust (2)

PM Majandus
Copy
Lühem töönädal võib töötajaid õnnelikumaks teha ja nende efektiivsust suurendada.
Lühem töönädal võib töötajaid õnnelikumaks teha ja nende efektiivsust suurendada. Foto: SCANPIX

Tehnoloogiahiiglane Microsoft viis hiljuti läbi eksperimendi, kust selgus, et 4-päevane töönädal teeb töötajad õnnelikumaks ja suurendab nende produktiivsust.

Katse leidis aset tänavu suvel Microsofti Jaapani üksuses, kus töötajatele anti võimalus tõmmata töönädalale joon alla juba neljapäeval. Neile, kes reedel kontorist eemale hoidsid, maksti isegi raha peale. Lisaks kattis firma nende reisi- ja muud kulud, vahendab Business Insider. 

Eksperimendi tulemusena selgus, et tööpäevade hulk langes neljandiku võrra, prinditud dokumentide ja paberite hulk kukkus aga lausa 58 protsenti ja elektri tarbimine 23 protsenti. Samal ajal suurenes töötajate produktiivsus umbes 40 protsenti. Üle 90 protsendi katses osalenutest ütles, et nad olid sellega väga rahul. Kuidas produktiivsust täpsemalt mõõdeti, pole teada.

Jaapani töökultuur on tuntud selle poolest, et inimesed teevad ülipikki päevi. Paar aastat tagasi tehtud uuringust selgus, et näiteks iga neljas Jaapani ettevõte nõuab töötajatelt kuus umbes 80 ületundi. Samal ajal pole näha, et nende produktiivsus oleks oluliselt kasvanud.

Mitmed majandusteadlased on veendunud, et 4-päevased töönädalad aitavad töötajatel efektiivsemalt tööd teha ning loovad parema töö- ja eraelu tasakaalu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles