Kim Jong-il elustas surres vanad võlad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Kaugetel 1970ndatel mõtlesid mõned pangad, et poleks paha anda laenu Põhja-Korea industrialiseerimiseks.

1980ndateks oli Põhja-Korea pankrotis. Investoritele, kes unistavad Koreade ühinemisest või reformist, kujutavad need vanad laenud ebatavalist ja võib-olla isegi imelist võimalust.

Pärast Kim Jong-ili surma läksid nimetatud laenud igal juhul rohkem hinda ja on käesolevaga väärt 14-18 senti dollari kohta, teatas arengumaadele keskendunud maaklerfirma Exotix.

Võlg, mis 1997. aastal osaliselt väärtpaberiteks ümber töödeldi, läheb kaubaks kahes osas: 293 miljonit Saksa markades ja 217 miljonit Šveitsi frankides.

Peamine müügiargument on väide, et ühel päeval režiim langeb ning Lõuna-Korea võtab kohustused üle.

2000. aasta juulis, kui leidis aset Lõuna-Korea presidendi ja Kim Jong-ili kohtumine, lendas võla väärtus 50 sendile dollari kohta (ca 25 sendi pealt), ütles ING Aasia strateeg Florian Schmidt.

Lõviosa võlast on riskifondide ja «raiusakotkaste» käes, kuid teatud osa on ka tavaliste, näiteks  Franklin Templetoni võlakirjafondi portfellides.

Schmidt viitas tõsiasjale, et võla väärtus ei kerkinud seoses Kimi lahkumisega siiski eriti palju, mis annab mõista, et muutustesse uskuvaid investoreid ei ole just arvukalt.

«Aga teisest küljest – fakt, et teatav kallinemine siiski toimus, osutab ka sellele, et palju hullemaks asjad investorite meelest minna ei saa,» ütles ta samas.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles