IMF soovitab jätta teise samba kohustuslikuks (29)

BNS
Copy
Pension
Pension Foto: Toomas Huik

Eestis kahenädalasel visiidil olnud Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) delegatsioon andis Eesti valitsusele soovituse jätta teine pensionisammas kohustuslikuks, sama seisukohta jagab ka Eesti Pank.

«Eesti Panga ja IMFi hinnangud on sarnased. Esimene ja teine sammas täiendavad üksteist ja on eriti olulised vananeva rahvastikuga riigis. Praegu on mängus 700 000 inimese säästud. Kui lahkujaid on palju, siis teise sambasse jääjate pensionivara tõenäoliselt väheneb,» ütles Eesti Panga president Madis Müller pressiteate vahendusel.

Teiste riikide kogemusele tuginedes soovitab IMF pensionisüsteemi muudatustega edasi liikuda ettevaatlikumalt. IMFi hinnangul on oluline hinnata plaanitud pensionimuudatuste pikaajalist mõju ja kaasata muudatuste põhjalikku arutellu kõiki osalisi.

Nii keskpanga kui ka IMFi hinnangul on siiski vaja pensionisüsteem üle vaadata. IMF hoiatas ka, et kui teisest sambast lahkub palju inimesi ja kogunenud säästud kulutatakse ära, siis teeb see majanduskasvu väga heitlikuks.

IMFi delegatsioon viibis Eestis 22. oktoobrist 4. novembrini, et arutada riigi- ja erasektori esindajatega Eesti majanduse olukorda ning tehtud ja kavandatavaid majanduspoliitilisi samme. Visiit toimus IMFi iga-aastase Eesti põhimissiooni raames.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles