Fiat Chrysler ja Peugeot peavad ühinemisläbirääkimisi (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Fiat Mirafiori tehas.
Fiat Mirafiori tehas. Foto: Lapone/Fotogramma/Ropi/ZUMAPRESS.com/Scanpux

Itaalia-USA autotootja Fiat Chrysler ja Peugeot’de tootja PSA Grupp peavad läbirääkimisi ühinemiseks, mis looks toimumise puhul 46 miljardi dollari suuruse transatlantilise gigandi, kirjutab The Wall Street Journal teemaga kursis olevatele allikatele viidates.

Tegemist on tervet autööstust haaranud püüdlusega, sest pärast ilusat kasvuperioodi on autoturu kasv hakanud aeglustuma ning kulud kasvavad.

Allikate sõnul arutatakse kahe grupi aktsiavahetusena, kus mõlemad osapooled on võrdsed. Ühinenud ettevõtte tegevjuhiks saaks Peugeoti juht Carlos Tavares ning Fiat Chrysleri nõukogu esimees John Elkann, kes on ettevõttes kontrollosalust omava Agnelli perekonnapea, jääb samale kohale ka uues ettevõttes.

PSA grupi juhatuse esimees ja tegevjuht Carlos Tavares
PSA grupi juhatuse esimees ja tegevjuht Carlos Tavares Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS

Ühe allika sõnul on kõnelused heitlikud ning kaalutakse ka muid alternatiive ja garantiid, et ühinemiseni jõutakse, pole.

Mõned kuud tagasi loobus Fiat Chrysler pakkumisest, mille tegi Peugeot' rivaalile Renault’le. Loobumise põhjuseks oli suutmatus saada Prantsusmaa valitsuse täielikku toetust. Prantsusmaa valitsusele kuulub 15 protsenti Renault’ aktsiatest ning on ka viimase partneri Nissani aktsionär.

Fiat Chrysleri nõukogu esimees John Elkann.
Fiat Chrysleri nõukogu esimees John Elkann. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS

Kaks autotootjat müüsid eelmisel aastal kokku 8,7 miljonit sõidukit ning ühinemisel saaks neist General Motorsi ees suuruselt neljas autotootja maailmas.

Volkswagen müüs eelmisel aastal 10,8 miljonit sõidukit, mis on sama palju kui Renault, Nissani ja Mitsubishi Motorsi allianss. Toyota tootis eelmisel aastal 10,6 miljonit ning viiendal kohal olev General Motors 8,4 miljonit autot.

Peugeot’ tegevjuht Carlos Tavares on huvitatud Põhja-Ameerikasse laienemisest, kus autotootja pole enam olnud kolm aastakümmet.

Samal ajal Fiat Chrysler saaks suurema turuosa Euroopas, kus nad müüsid eelmisel aastal miljon, Peugeot aga 2,5 miljonit autot.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles