Maaklerite koja juht: kui majandusel läheb hästi, läheb meil halvasti

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Kinnisvara hinna määramiseks soovitab maaklerite koja juht Ardo Lepp maakleri appi kutsumist kaaluda. Lisaks aitab maakler müüja ja ostja aega kokku hoida.
Kinnisvara hinna määramiseks soovitab maaklerite koja juht Ardo Lepp maakleri appi kutsumist kaaluda. Lisaks aitab maakler müüja ja ostja aega kokku hoida. Foto: Mihkel Maripuu

Kinnisvaramaaklerite koja juht Ardo Lepp rääkis Kuku raadiosaates Majandusruum, et rahapesu tõkestamise nõuded käivad maakleritel üle jõu. Uute reeglite järgi võib maakleritele kirjutada välja kuni viie miljoni euro suuruse trahvi, kuid seaduse täitmiseks maaklerile õigusi ei anta.

Keda maaklerid esindavad? Kui ostad, siis tahaksid, et maakler räägiks sulle ära objekti vead, müües aga soovid, et maakler objekti maha müüks.

Maaklerid esindavad seda poolt, kes nendega lepingu sõlmis, kes nad palkas. Tavaliselt on need müüjad, aga vahel ka ostjad. Samas müües ei saa maakler ostja eest puudusi varjata. Kui seda teha, võib kahjustada müüja ehk kliendi huve. Asjadest tuleb rääkida ausalt mõlemale poolele.

See on teoreetiliselt nii, aga olen kuulnud tuttavatelt maakleritelt, et osa müügijuttu on tõsi, aga suur osa on ilustamine.

Kui maakler peaks ostjale valetama, siis võib tekkida tõsiseid probleeme müüjaga. Kui ta jätab mingist puudusest rääkimata, siis võib ostja esitada varjatud puuduse eest müüjale nõude ning kui maakler oli sellest teadlik ja varjas infot tahtlikult, tekib müüjal õigus esitada nõue omakorda maakleri vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles