Puhastusfirma keerleb allakäiguspiraalis pankrotti

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Naftaterminal Venemaal. Pilt on illustratiivne.
Naftaterminal Venemaal. Pilt on illustratiivne. Foto: Sergei Bobylev/Sergei Bobylev/TASS

Nafta ja naftasaaduste mahutite puhastamisele spetsialiseerunud Dontal OÜ on võlgades ja tüürib pankroti poole.

Pea viisteist aastat tegutsenud Dontali jaoks pole viimased ajad kergete killast olnud. Kolme viimase aasta jooksul on teenitud juba pea pool miljonit eurot kahjumit. Varem kiratsenud käive tegi jõnksu üles alles mullu, ulatudes ligi 200 000 euroni, kuid selleks võib liiga hilja olla.

Nimelt taotles Dontali võlausaldaja Harju maakohtus firma pankrotti. Kohus võttis kaebuse menetlusse ja keelas Dontali juhtkonnal ettevõtte vara käsutada ja määras ajutise pankrotihalduri.

Mis võis perekond Šošinile kuuluva puhastusfirmaga valesti minna? Viimases majandusaasta aruandes on juhtkond eesotsas Nikolai Šošiniga veel optimistlik. Ehkki omakapital oli juba miinuses, lubas ettevõte läbi käibe kasvu ja uute turgude hõivamise probleemid peagi klattida.

Juhatus tõi välja, et läbirääkimised käivad mitme välismaa kliendiga ning 2019. aasta esimeses kvartalis jõuti ka lepinguteni. Samuti oli firmal mitu kehtivat tellimust naftaterminalidelt.

Samal ajal aga kasvas viie töötajaga Dontali maksuvõlg riigi ees. Kui jaanuaris oli see veel paarkümmend tuhat eurot, siis oktoobris küündis võlg juba pea 100 000 euroni. Veidi aga pärast seda hakkas kohus ka firma pankrotti vaagima.

Dontali põhitegevuseks on puhastada erineva suurusega mahuteid, kus ladustatakse naftat, naftasaadusi ja teisi kemikaale. Ettevõte on oma trumbiks nimetanud innovatsiooni ja automatiseeritud töövõtteid, mis aitavad keerulisi konstruktsioone sisemiselt puhtaks saada. Lisaks puhastamisele valmistab Dontal ka ise puhastusseadmeid. Nad on välja töötanud ja patenteerinud JetPetroClean™ tehnoloogia.

Kodulehe järgi on Dontali klientideks ja partneriteks olnud mitmed nimekad raudtee-, logistika- ja kütusefirmad: Eesti Raudtee, Alexela, AS E.R.S., Vopak, Olerex, Green Marine, Neste ja teised.

Alexela Sillamäe terminal tunnustas näiteks Dontali professionaalset tööd: «Meie poolt tellitud töö teostati igati tänapäevasel tasemel, eriti tuleb märkida mahutite ning pikkade tehniliste torujuhtmete puhastamise efektiivsust ja keskkonnasõbralikkust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles