Eesti Pank laseb ringlusesse 10 miljonit ühesendist (3)

BNS
Copy
Ühesendine.
Ühesendine. Foto: Omniva e-pood

Eesti Pank tellis Slovakkia rahapajast 10 miljonit ühesendist, et katta lähiajal kaupluste nõudlus vahetusraha ehk väikese nimiväärtusega euromüntide järele.

Kuna viiesendised ja suuremad mündid ringlevad aktiivsemalt, siis vajadust neid igal aastal juurde tellida ei ole. Uusi ühe- ja kahesendiseid toodetakse Eesti jaoks aga igal aastal keskmiselt kahe veoautokoorma jagu, sest inimesed saavad neid küll kassast vahetusrahana tagasi, kuid kasutavad neid maksmisel väga vähe, teatas keskpank.

Keskpank on algatanud arutelu ühe- ja kahesendiste müntide ringluse piiramise ja ümardamisreeglite rakendamise teemal. Üksiku toote või teenuse hinda ettepaneku kohaselt ei ümardataks, vaid ümardamisele läheks ainult ostu lõpphind kassas ning seejuures vaid sularahas tasutud ostud.

Ümardataks üles- või allapoole lähima 5 sendini. Teiste riikide kogemused näitavad, et niimoodi hinnad kokkuvõttes ei tõuseks, kuid see vähendaks oluliselt ühe- ja kahesendiste kasutamist. Eelmisel aastal läbi viidud Eurobaromeetri küsitluse järgi toetab ümardamisreegli rakendamist 71 protsenti Eesti tarbijatest.

Alates reedest saab uusi ühesendiseid käibemünte soetada Eesti Panga muuseumi poest ja Omniva e-poest. Nende kujundus on sama mis varasematel müntidel, kuid vermimisaastaks on märgitud 2019. 

Lisaks ühesendistele annab keskpank sel aastal välja kaks erikujundusega kaheeurost käibemünti. Maikuus lasti ringlusse miljon laulupeo 150. aastapäevale pühendatud mälestusmünti ja novembris tuleb käibele ka rahvusülikooli 100. aastapäevale pühendatud erikujundusega kaheeurone münt.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles