Ootamatu pööre: pensionireform võib edasi lükkuda (4)

PM Majandus
Copy
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.
Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder. Foto: Joosep Pank

Erakonna Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ütles ERRile, et kui pensionireformi eelnõu seadusena jõustumine peaks edasi lükkuma, ei näe ta selles midagi traagilist. Varem on Seeder lubanud nui neljaks reformi tänavu ära teha.

Postimehes kirjutas täna Urmas Jaagant, et II pensionisamba vabatahtlikuks muutmise reform on omadega ajaliselt täiesti umbes. Kui valitsus tahab lubadust pidada ja seaduse selle aasta jooksul vastu võtta, on selleks jäänud sisuliselt vaid üks võimalus. Ja see on riskantne.

II samba reform tuleks siduda valitsuse püsimisega. Teisisõnu panna eelnõu riigikogus usaldushääletusele. Selle riskantse idee pooldajad on mulle teadaolevalt koalitsiooni sees olemas.

Usaldushääletus võimaldaks valitsusel pääseda väga aeganõudvast opositsiooni muudatusettepanekute läbihääletamisest, mida II samba reformi eelnõule tuleb kindlasti sadu. Vaevalt et opositsioon siinkohal suudab mitte minna venitamise ehk vaheaegade võtmise teed. Kõik see kulutab niigi vähest aega.

Pigem nii ei lähe, kuna see on riskantne. Ennemini loobub valitsus oma tähtajast selle aasta jooksul reform seaduseks saada. Seega jääb seaduse vastu võtmine uue aasta algusesse, mis tähendab samas, et juulini, mil inimesed saavad hakata esitama avaldusi oma II samba raha kättesaamiseks, jääb väiksem ajapuhver.

«Kui läheb nende toimingute, arutelude ja kooskõlastusringidega mõnevõrra kauem, siis sellest ei ole midagi traagilist. Ei ole midagi katki, kui viibib paar nädalat või kuu,» ütles Seeder ERRile.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles