Kindel: nädala pärast algab rahatrükk (1)

BNS
Copy
Uue seeria 20-eurosed.
Uue seeria 20-eurosed. Foto: Euroopa Keskpank

Euroopa Keskpank (ECB) otsustas neljapäeval jätkata senist lõtva rahapoliitikat ja kinnitas varaostuprogrammi taasalustamist novembrist.

Hoiustamise püsivõimaluse intressimääraks jäeti -0,50 protsenti, põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimääraks 0,00 protsenti ja laenamise püsivõimaluse intressimääraks 0,25 protsenti.

Nõukogu eeldab, et ECB baasintressimäärad püsivad nüüdsel või sellest madalamal tasemel seni, kuni inflatsiooniväljavaade on jõuliselt lähenenud tasemele, mis on ettevaateperioodil 2 protsendist allpool, ent sellele piisavalt lähedal, ning see lähenemine kajastub järjepidevalt alusinflatsiooni arengus.

Nagu ECB nõukogu septembris toimunud istungil otsustati, alustatakse alates 1. novembrist ECB nõukogu varaostukava raames taas netovaraostude tegemist igakuiselt 20 miljardi euro ulatuses. Nõukogu eeldab, et varaoste tehakse seni, kuni see on vajalik baasintressimäärade toetava mõju tugevdamiseks. Varaostud lõpetatakse vahetult enne seda, kui nõukogu hakkab ECB baasintressimäärasid tõstma.

ECB nõukogu kavatseb jätkata varaostukava raames ostetud aegumistähtajani jõudnud väärtpaberitelt laekuvate põhiosa tagasimaksete täies ulatuses reinvesteerimist pikema aja jooksul pärast kuupäeva, mil nõukogu hakkab tõstma ECB baasintressimäärasid, ning igal juhul seni, kuni see on vajalik soodsate likviidsustingimuste ja küllaldaselt toetava rahapoliitilise kursi säilitamiseks.

ECB rahapoliitika üks eesmärke on hoida inflatsioon kahe protsendi lähedal, ent sellest tasemel allpool. Septembris aeglustus euroala inflatsioon 0,2 protsendi võrra 0,8 protsendile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles