Tesla sai üllatuskasumi, aktsia hüppas lakke

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Tesla laadimispunkt
Tesla laadimispunkt Foto: MIKE BLAKE/Reuters/Scanpix

Elektriautode tootja Tesla teatas eile õhtul üllatuslikust kolmanda kvartali kasumist, mis kergitas aktsia hinna järelkauplemisel üle 20 protsendi.

«Me oleme võimelised tegema pikki samme ilma, et kaotaksime kontrolli kulude üle,» selgitas investoritele ettevõtte tegevjuht Elon Musk. «Meie tegevuskulud on madalaimad alates sellest ajast kui algas Model 3 tootmine,» lisas ta.

Tesla kolmanda kvartali kasum oli 78 USA senti aktsia kohta. Analüütikud prognoosisid 46 sendist kahjumit aktsia kohta. Aasta tagasi oli Tesla kahjum 1,75 dollarit aktsia.

Ka autode müük oli eelmises kvartalis rekordtasemel, kahanes käive 6,3 miljardi dollarini võrrelduna 6,82 miljardi dollariga eelmise aasta kolmandas kvartalis.
 

 

Ettevõtte sõnul müüb Tesla sel aastal 360 000 sõidukit, mis on nende eesmärgi (360 000 kuni 400 000 sõidukit) alumises otsas.

Ehkki müük läheb hästi, toimub see peamiselt odava Model 3 arvelt, luksusmudelite Model S ja Model X müük on aeglustunud.

Ehkki investorite reaktsioon eilsetele tulemustele oli ülioptimistlik, aktsia hind hüppas järelkauplemisel 20 protsenti 254,68 dollarini (majandustulemused tulid pärast börsipäeva lõppu), ei ole Tesla tulevik nii pilvitu. Näiteks järgmisel aastal lõppevad Tesla klientide maksusoodustused, mis ilmselt kahandab nõudlust.

Mis aga ehk veelgi olulisem, tööstusharu eksperdid kardavad, et pärast kestvat kasvu võib nõudlus hakata kahanema. Hiinas ja Euroopas ongi juba näha esimesi nõrkuse märke, kirjutab The Wall Street Journal.

Tesla (TSLA)

Aktsia hind (USD): 254,68

Muutus aasta algusest,%: -23,5

Aastane muutus, %: -11,7

Analüütikute soovitused:

Osta: 8  

Hoia: 8

Müü: 7

Allikas: Yahoo Finance

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles