Vaata, kui palju läheb maksma Jaapani keisri troonimine, paljud meeled on mõrud

Rait Piir
, reporter
Copy
Keiser Naruhito (vasakul) ja keisrinna Masako teisipäeval toimunud troonimistseremoonial Tokyo palees. 
Keiser Naruhito (vasakul) ja keisrinna Masako teisipäeval toimunud troonimistseremoonial Tokyo palees. Foto: Jaapani peaministri kantselei

Vaatamata katsetele kulutuste pealt kokku hoida, lähevad keiser Naruhito troonimine ja kõik sellega kaasnevad sündmused prognooside järgi maksma ligikaudu 16,3 miljardit jeeni (umbes 150 miljonit dollarit). Seda on 30 protsenti rohkem kui kulus keiser Akihito troonimisele. 

Eelmise keisri troonimisega võrreldes kõrgemad kulutused tulenevad peamiselt suuremast väliskülaliste arvust. Kui 1990. aastal osalesid troonimistseremoonial 160 riigi ja organisatsiooni pead, siis teisipäeval viibis kohapeal 180 riigipead. Valitsuse sõnul tõstab see võõrustamise alla minevaid kulutusi 90ndatega võrreldes 4,1 miljardi jeeni võrra (37,7 miljonit dollarit). 

Kui keiser Akihito astus selle aasta 30. aprillil esimese keisrina 200 aasta jooksul troonilt tagasi, avaldas ta koos oma troonile tõusva pojaga soovi korraldada tagasihoidlikum troonimine, mille kulutused ei tõuse liiga kõrgeks. Valitsus on üritanud pärast seda leida sobivat tasakaalu olukorra esinduslikkuse ja kokkuhoiu vahel, paljuski mitte kuigi edukalt. 

Jaapani keiserliku agentuuri esindaja ütles teisipäeval kohalikule meediale, et praeguses majandusliku stagnatsiooni olukorras peavad keiserlikud rituaalid olema rahvale aktsepteeritavad. Samas ei saa kokku hoida ürituste kvaliteedi pealt. Viimati leidis troonimine aset Jaapani majandusmulli ajal, mil valitsus võis lubada omale priiskamist märksa rohkem. 

Ühe kokkuhoiumeetmena ei hakatud näiteks palee õuele rajama spetsiaalset lava, millel troonimine aset leiaks. Nii hoiti keisripalee sõnul kokku ligemale 300 miljonit jeeni (2,7 miljonit dollarit). Troonimise auks korraldatud bankettide pealt hoiti võrreldes 1990. aastaga kokku 80 miljonit jeeni (ubes 700 000 dollarit) – vähendati bankettide hulka ja kutsutute arvu. 

Kokku neljale keiserlikule banketile on kutsutud ligikaudu 2600 külalist. Esimene bankett toimus teisipäeval. Ülejäänud keiserlikud banketid toimuvad 25., 29. ja 31. oktoobril. Eelmise troonimise ajal kutsuti seitsmele banketile kokku 3400 külalist. Kolmapäeval peaministri võõrustatud eraldi banketil osales ka Eesti president Kersti Kaljulaid. 

Järgmine troonile tõusmisega seostuv šinto tseremoonia toimub 14. ja 15. novembril ja selle nimi on Daijō-sai, mille käigus teeb keiser ohvrianni päikesejumalannale Amaterasule ja ohvriannist ise süües saab osaks päikesejumalanna pühadusest. Nii saab temast meedium Amaterasu ja Jaapani rahva vahel. Valitsus on vähendanud selle rituaali läbiviimiseks ehitatavate rajatiste suurust.

Kui enamus rahvast tähistas uue keisri troonile tõusmist, siis leidus küllalt ka neid, kes polnud olukorra üle sugugi õnnelikud.

Pidustused leinamise ajal

Jaapan alles taastub üle mitme aastakümne kõige tugevamast taifuunist Hagibis, mis ujutas üle mitu piirkonda ja tappis üle 80 inimese. Paljud jaapanlased ei saanud teisipäevast troonimist telekast vaadata, sest neil polnud kas kodus elektrit või nad tegelesid endiselt parandus- ja koristustöödega. Mudaveed on rikkunud või hävitanud tuhanded majapidamised. Paljud neist inimestest pole tõenäoliselt tähistamise tujus.

Eriti tugevalt kannatada saanud Nagano prefektuuris vaatasid paljud kodu kaotanud inimesed troonimist evakueerimiskeskustest. Nii mõnigi neist evakueeritutest kaotas taifuuni käigus perekonnaliikme või lähedase. Laastada saanud Miyagi prefektuuris, Marumori linnas seati kohaliku kooli võimlasse (koolid funktsioneerivad sageli evakueerimiskeskustena) üles teler, kust kõik kohalikud said troonimist vaadata. Marumoris hukkus 10 inimest. 

Ligikaudu 4400 inimest elavad endiselt evakueerimiskeskustes.

Majanduslik kahju on kirjeldamatu

Taifuuni tekitatud majanduslikku kahju pole siiani täpselt välja arvutatud, kuid seda on nimetatud kolossaalseks. Kõige rohkem võis kannatada saada põllumajandussektor, sest alles hiljuti leidis aset saagikoristus ja paljud põllusaadustega täidetud laod ujutas mudavesi üle. Mõnede piirkondade põllupidajad on kaotanud sisuliselt kogu oma saagi. 

Peaminister Abe Shinzo lubas eelmisel nädalal eraldada 2019. aasta riigieelarve reservidest 710 miljonit jeeni (6,5 miljonit dollarit), et saata kahjustada saanud piirkondadesse toitu, vett, ajutisi tualette ja magamisasemeid. Varustust toimetab sõjaväehelikopteritega kohale taifuuni ajal mobiliseeritud Jaapani kaitsevägi. Peaministri sõnul pole välistatud, et valitsus eraldab taifuunikahjude likvideerimiseks veelgi ressursse. 

Troonimispäeva saatsid protestid keisri vastu 

Teisipäeval leidis Tokyo Ginza piirkonnas aset keisrivastane meeleavaldus, millest võttis osa ligikaudu 500 inimest. Politsei vahistas kolm protestijat. Meeleavaldusel kantud plakatid nõudsid keiserliku süsteemi lõpetamist, sest «see on vastuolus põhiseadusega.» Meeleavaldajate sõnul on põhiseaduses kirjas, et religioon ja riik peavad olema eraldatud ning keiseri olemasolu eirab seda. Mitmed protestijad ütlesid kohalikule meediale, et sääraste riituste läbiviimine modernses ja demokraatlikus riigis on lihtsalt absurdne. 

Sellised meeleavaldused toimusid ka Tokyo Yurakucho ja Nihonbashi piirkondades. Kohati tekkisid protestide käigus mittevägivaldsed konfliktid paremäärmuslike konservatiividega. Turvameetmed olid siiski äärmiselt tihedad ja pealinnas rahu säilitamiseks mobiliseeriti 26 000 politseinikku, kellest paljud olid märulivarustuses. 

Keiser Naruhito troonimist saatvad protestid jäid siiski väga pehmeks ja vaoshoituks, võrreldes tema isa troonimist saatnud massirahutustega, mille käigus toimus üle kogu riigi terroriakte, rünnati kaitseväebaase ja süüdati šhinto pühamuid. Valdavalt viisid selliseid tegusid 1990ndatel läbi vasakäärmuslikud rühmitused. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles