Saatuslik käepigistus purustas kurdide unistuse (11)

Copy
Recep Tayyip Erdogan (vasakul) ja Vladimir Putin.
Recep Tayyip Erdogan (vasakul) ja Vladimir Putin. Foto: SERGEI TŠIRIKOV/POOL/EPA/Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Venemaa riigipea Vladimir Putin sõlmisid eile kokkuleppe, milles jõudsid üksmeelele Türgi poolt plaanitava nn turvatsooni osas. Kokkulepe võib tähendada kurdide vastu suunatud operatsiooni lõppu, aga ühtlasi ka nende unistuse purunemist.

Riigijuhid pidasid Sotšis eile kuus tundi kõnelusi, millega jõuti lõpule vaid kaks tundi enne USAga kokku lepitud relvarahu lõppu. Türgi president rääkis kohtumise tulemusest kui ajaloolisest kokkuleppest.

«Selle leppe kohaselt ei luba Türgi ega Venemaa mingisugust separatistlikku tegevust Süüria territooriumil,» ütles Türgi riigijuht.

Kohtumise tulemused defineerivad selgemalt Türgi kontrolli alla jääva ala ja tähendavad, et Türgi vastutusala laieneb võrreldes praeguse territooriumiga, mis Põhja-Süürias terrorirühmituselt ISIS ja kurdidelt 2016 ning 2018 aasta operatsioonidega üle võeti.

Guardiani teatel tähendab kokkulepe häid uudiseid Türgile, aga kehva lõpptulemust kurdirühmitusele Süüria Demokraatlikud Jõud (SDJ).

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles