Kert Kingo valetas: Jakko Väliga oli tööleping sõlmitud (32)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Jakko Väli ja Kert Kingo.
Jakko Väli ja Kert Kingo. Foto: Postimees

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) tunnistas täna õhtul, et Kert Kingo oli vastupidiselt varem väidetule teinud ministeeriumile ettepaneku Jakko Väliga töölepingu sõlmimiseks ning see leping oli ka sõlmitud. 

«Väliskaubanduse- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo edastas soovi töölepingu sõlmimiseks Jakko Väliga, mille tulemusena sõlmiti tööleping 18.10.2019 ministri nõuniku ametikohale asumiseks. Töölepingu sõlmimise järgselt algatati tavapärased töövood töökoha (sh arvutitöökoht), palgaarvestuse jms loomiseks ministeeriumi personaliosakonna poolt,» teatas MKM Postimehele. 

Alles esmaspäeval ütles Kert Kingo riigikogu liikmete küsimustele vastates, et pole endise Tallinna Televisiooni saatejuhi Jakko Väliga tema nõunikuks saamise teemadel kohtunud ega rääkinud.

«Mina ei ole temaga kohtunud, ütlen kohe otse välja!» kinnitas Kingo, lisades, et ta pole Väliga ka rääkinud ministri nõunikuks saamise teemal. «Mina ei ole kohtunud temaga. Väga julgelt võin seda öelda. Me ei ole kohtunud, me ei ole rääkinud sel teemal,» valetas Kingo riigikogus parlamendisaadikute küsimustele vastates.

«Jakko Väli pole ükski sekund ega ükski hetk minu nõunik olnud,» lisas Kingo riigikogu ees. 

Seega: MKMi kinnitusel oli minister Jakko Väliga töölepingu sõlminud juba reedel, 18. oktoobril. Minister Kingo väitis aga riigikogu ees esmaspäeval, 21. oktoobril, et Jakko Väli pole sekunditki tema nõunik olnud ning nõunikuks saamine pole temaga ka jutuks olnud. 

MKM andis täna ka teada, et Jakko Väli esitas ise 19.10.2019 sooviavalduse tühistada Kert Kingo poolt temaga sõlmitud tööleping. «Töölepingu tühistamise järgselt peatati ja tühistati ametikoha loomisega seotud tegevused,» ütles MKMi esindaja Rasmus Ruuda Postimehele. 

Ratas lubas Kingo ette võtta

Keskerakonda kuuluv peaminister Jüri Ratas lubas täna riigikogu infotunnis, et räägib Kert Kingoga kujunenud olukorrast ja võimalikest vassimistest esimesel võimalusel. 

«Kui küsimus selles, kas minister on andnud valeinfot või poolikut infot riigikogule või valetanud, siis ei, sel teemal ei ole mina temaga täna vestelnud. Aga loomulikult ma nägin täna ka järgnevat uudist, mis oli seotud ühe komisjoni ees esinemisega – nii et eks neid küsimusi ma kindlasti temaga lähiajal arutan,» ütles peaminister Ratas.

«Kindlasti tuleb siin selgust saada. Ja kui te küsite, kas on plaanis rääkida sel teemal, siis loomulikult ma seda teen. Loomulikult on pilt vaja siis selgeks saada,» lisas peaminister.

Mis juhtus?

EKRE liikmest ministri Kert Kingo nõunike skandaal sai alguse sellest, et ta vabastas esmalt alates 18. oktoobrist ametist poole kohaga nõunikuna tööl olnud suhtekorraldaja Viive Aasma.

Minister heitis Aasmale ette avalikku vägikaikavedu ministeeriumi haldusalas tegutseva EASiga ning läbi oma PR-büroo AOC töötamist Venemaa taksofirma Yandex.Taxi suhtekorraldajana. Aasma ise leidis oma lahkumisavaldust esitates, et minister ei teinud, mida oli lubanud.

Probleem tekkis aga esmalt sellest, et minister Kingo väitis eelmisel nädalal riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni töös osaledes, et polnud näinud kolme nädala vältel Viive Aasma kriitilisi Facebooki-postitusi EASi teemadel ning kuulis neist alles komisjoni kirjast. Tegelikult teadis ta neist varem, sellest kirjutas esimesena ja suurelt ka Postimehe veebiväljaanne.

«Minister Kingo kinnitas, et ta sai oma nõuniku sõnavõttudest teada alles erikomisjoni kirjast. Nõuniku sõnavõtt oli aga toimunud kolm nädalat varem ja selline ajaline viivitus on kahetsusväärne,» märkis erikomisjoni esimees Katri Raik komisjoni istungi järel. Sellest lausest see esimene vale ilmsiks saigi. 

Uus avalikkusele valetamise kahtlus tekkis seoses Viive Aasma järglasekandidaadi Jakko Väliga, kes pidi tööle asuma sellest esmaspäevast. Jakko Väli väitis juba reedel sotsiaalmeedias, et asub ministri uueks nõunikuks, juba paar nädalat varem oli ta ministeeriumist uue koha kohta ka uurinud. Teema jõudis ka suurte uudisteportaalide avalehele, kuna Jakko Väli kasutas seejuures sõnu «värdjad» ja «raisad» ning sõimas riigikogu liikme Peeter Ernitsa Facebooki seinal Evelyn Seppa seksistlike väljenditega. 

Minister Kingo teatas aga alles laupäeva keskpäeval, et Jakko Väli ei saa ta nõunikuks:

Ning esmaspäeval kinnitas ta niisiis riigikogus koguni, et pole Jakko Väliga iial suhelnud ega temaga kohtunud ning et Väli pole tema nõunik olnud. 

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles