Soome kaitsevägi võitleb mokatubakaga

Copy
Mokatubaka karbid Stockholmis.
Mokatubaka karbid Stockholmis. Foto: ANNA RINGSTROM/REUTERS/SCANPIX

Soome kaitsevägi üritab võidelda mokatubakaga, mille kasutajate hulk ajateenistuses kasvab.

Soome kaitseväe uuringu kohaselt tarbib mokatubakat kolmandik ajateenijatest, neist enamus iga päev. Probleemiks on see, et mokatubaka kasutajate arv kasvab just nende ajateenistuses olles.

Mokatubakas on levinud Soome suurimas väeosas, Karjala brigaadis Kouvolas Vekaranjärvel. Brigaadi töö- ja teenistusturvalisuse ülema kapten Pasi Huomo sõnul ei jää ka kaitsevägi ühiskonnas toimuvast kõvale. «Usun, et meil on samasugune olukord nagu kogu ühiskonnas ehk mokatubaka kasutamine on kasvanud. Kui teeksime pistelise küsitluse, siis selguks, et mokatubakas on selgelt rohkem levinud,» ütles Huomo.

Võrreldes tavaliste suitsetajatega on mokatubaka kasutajatel väiksem soov selle kasutamine lõpetada. Mokatubakat peetakse ka ohutumaks, kuid Soome kaitseväe peastaabi peaarsti Maria Danielssoni sõnul ei vasta see tõele. «Kui suitsetaja tõmbab suitsu, saab ta selle mõju vaid ühe sissetõmbe jagu korraga. Mokatubakas aga võib suus olla tunde,» võrdles Danielsson. Suuremate kasutajate puhul võib see tema sõnul olla suus üle kuue tunni päevas.

Mokatubakas sisaldab lisaks nikotiinile 2500 kemikaali ja üle 20 vähki tekitava aine, mis imenduvad vereringesse kogu aja, kui tubakapadi on suus. Danielsson toonitab, et suitsetamisest ja mokatubakast loobumise asemel tuleks ajateenijatele rääkida nikotiinisõltuvusest. «Muret tekitab see, et mokatubaka kasutajad peavad seda praktiliselt ohutuks,» tõdes ta.

Soome kaitseväe ja kopsutervise ühingu Filhan uuringu põhjal suitsetab iga neljas ajateenistuses olev mees. Kuigi Soome kaardiväe jäägrirügemendis Santahaminas ja tankirügemendis Parolas alustati sel aastal mokatubakast loobumise kampaaniat, on selle kasutajate arv siiski kasvanud.

Pasi Huomo sõnul on paljud mokatubakat kasutavad noored teinud seda juba aastaid enne ajateenistuse algust. Tema sõnul on üks lahendus suitsetamise ja mokatubaka kasutamise vähendamiseks eeskuju näitamine. «Sporditreenerid, õpetajad ja teised noortega kokku puutuvad inimesed ühiskonnas,» loetles Karjala brigaadi ülem kolonelleitnant Juhana Skyttä neid, kes võiksid olla eeskujuks tubakatoodetest loobumisel.

Suitsetamisprobleemist Soome kaitseväes hakati rääkima juba kolm aastat tagasi, kui tubakaseadus karmistus. Näiteks Karjala brigaadis viidi suitsetamiskohad uste juurest minema ja senise 20 asemel jäi vaid viis suitsetamiskohta.

Suitsetajate arvu vähendamisele aitab kaasa ka see, kui leida ajateenijatele rohkem tegevusi, et oleks vähem vabal ajal suitsetamas käimist või mokatubakas suus voodil vedelemist.

Kuigi mokatubaka müük on Soomes keelatud, tohib seda välismaalt tuua kuni kilo korraga.

Märke mokatubaka-vastase kampaania edukusest on juba ka näha. Parolas ja Santahaminas on küsitluse andmetel osa ajateenijaid üritanud vähendada mokatubaka kasutamist. «See oli meeldiv üllatus,» nentis kaitseväe peaarst Danielsson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles