Eksklusiiv: võtame karbist välja Huawei sanktsioonimobiili

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Karbist välja: Huawei Mate 30 Pro
Karbist välja: Huawei Mate 30 Pro Foto: Aivar Pau

Postimehel tekkis täna ainulaadne võimalus võtta karbist välja Hiina tehnoloogiatootja Huawei uusim tippmobiil Mate 30 Pro, millel on USA sanktsioonide tõttu puudu enamik populaarseid äppe ja mis ei pruugi seetõttu meie maailmajaos iial müügile tullagi.

Otse Hiinast täna meieni jõudnud seadme puhul on tehnilises mõttes tegemist kahtlemata ühe võimsaima mobiiliga üldse ja see teeb vaieldamatult kõige paremaid fotosid kogu mobiilimaailmas.

Seadme põhikaamerate komplektis on koguni neli liiget pluss hea mitu sensorit. Kaks neist Leica brändinguga kaameraist on 40-megapikslised, üks 8-megapiksline telefoto kaamera ja üks 3D kujutist lisav sügavuskaamera. Lisaks lasefookus, värvitemperatuuri mõõtur, kahekordne välk.

Kogu see kupatus on disainitud suure ringikujulise komplektina silmatorkavalt tähtsaimale kohale seadme tagaküljel:

Foto: Aivar Pau

Maailma tunnustatuim mobiilikaamerate hindamisportaal Dxomark andis Mate 30 Pro kaameratele 121 punkti, mis on läbi aegade suurim skoor.

Seadme kaamera võimaldab muu hulgas kuni 30-kordset suurendust. Selfikaamera on samuti duubelobjektiiviga, seda bokeh-efekti saavutamiseks ja mitme inimese selfi tegemiseks, megapiksleid on esikaameral võimsad 32 megabaiti.

Kiirelt toimetuses välja, ja lainurkfoto Maakri kvartalist sai läbi seenevihma selline

Maakri kvartal
Maakri kvartal Foto: Aivar Pau

…ja ühe Maakri tänava poekese ees õitsevad siiamaani sellised lilled:

Foto: Aivar Pau

Muu riistvara osas jätkub kõik sama kõrgel lainel: RAM-mälu 8 GB, salvestusmälu 256 GB, Huawei uusim tehisintellektiga varustatud protsessor Kirin 990, servadest kumera OLED-tehnoloogia esiekraani eraldusvõime 2400 x 776 pikslit, vee- ja tolmukindlus IP68 tasemel, koguni 4500 mAh mahutavusega aku, mida saab laadida 40-vatise kiirlaadijaga või juhtmevabalt, ultraheli tehnoloogiaga ekraanialune sõrmejäljelugeja jne jne. Kõik on tipptasemel.

Tõenäoliselt ei reeda ma suuri saladusi, kui panen välja ekraanitõmmise seadme omaduste lehelt:

Foto: Ekraanitõmmis

Ekraan on Pro-versioonil 6,53 tolline, kuvasuhe 18,4:9. Täielikult on kadunud ekraani külgedel asuvad mustad alad, küljekumerused on muudetud 88-kraadiseks.

Mate 30 Pro on varustatud vaid ühe küljenupuga
Mate 30 Pro on varustatud vaid ühe küljenupuga Foto: Aivar Pau

On ka mitu suurt uuendust. Näiteks on seadmel vaid üks füüsiline nupp seadme avamiseks. Hääletugevuse nuppe enam pole – need on saanud virtuaalse kuju ja aktiveerimiseks tuleb teha topeltvajutus seadme ülaäärel.

Soovi korral saab jätta ekraanilt ära ka ekraani alumise osa virtuaalsed navigatsiooninupud ja asendada need sõrmeviibetega alt üles või ekraani servadelt keskmesse.

Paraku tuleb meil hinnang andmata jätta kõigele, mis puudutab seadme tarkvaralist poolt. Meile tuntud äppe sellel telefonil lihtsalt pole ja osasid neist ei saa ka kuskilt alla laadida ja käivitada.

Tõsi, Mate 30 Pro tarkvaraplatvorm on USA päritolu uusim Android 10, kuna see on Google’i vabavara ja igaüks võib seda kasutada.

Paraku pole Google’il pärast mais USA poolt Huaweile kehtestatud sanktsioone õigus Huaweile pakkuda teenuseid (Google Mobile Services (GMS)), mis Androidi jaoks loodud äppe selles telefonis töös hoiaksid, samuti ka Google Play poodi äppide allalaadimiseks. Nii saabki äppe telefoni tõmmata vaid Huawei App Gallery abil, mis on aga paraku sisuliselt olematu sisuga, võrreldes Google Play poega.

Sellisel kujul ei ole seadet tõesti mõtet Euroopas müügile tuua. Keskmise eurooplase sõltuvus Mapsist, YouTube’ist ja Facebookist on lihtsalt sedavõrd suur ja kõike seda mobiili veebibrauserist tarbida oleks tõeline piin, kui mitte võimatu ülesanne.

Mate 30 Pro
Mate 30 Pro Foto: Aivar Pau

Seega on USA-Hiina kaubandustüli eurooplased ilma jätnud ühest maailma parimast mobiilist. Võib olla on selles süüdi ka Euroopa ise, kes pole suutnud Google’ile konkurendiks luua mitte ühtegi tõsiseltvõetavat mobiiliplatvormi. Tehnilises mõttes on Mate 30 Pro puhul tegemist tõesti hiilgava mobiiliga.

Kui see telefon kunagi peaks siiski Euroopas müügile tulema, siis on selle hind veidi enam kui 1000 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles