Postimehe aruanne ja galerii: Zenit võttis asja tõsiselt, kuid ikka kaotas Kalevile

Ville Arike
, reporter
Copy

Peterburi Zeniti korvpallimeeskonna peatreener Joan Plaza lubas, et BC Kalev/Cramot ei alahinnata mingil määral, tema kolleeg Roberts Štelmahers omakorda märkis mängu eel, et ka Kaasani Unics poleks teoreetiliselt tohtinud Kalevit alahinnata, ent ometi kaotas Tallinnas. Ja lubas uuesti võitma minna. Tänane kohtumine tõestas Štelmahersi sõnade õigsust, Kalev murdis Euroliiga klubi maha tulemusega 84:80!

Järgnev aruanne vaatleb, mis tõi Kalevile VTB Ühisliigas kolmanda võidu, millega jagatakse jätkuvalt teist kohta. Seejuures on neljast mängust kolm peetud Venemaa tippklubide vastu.

Kindel algus. Kyle Vinales lõpetas kiirelt kaks soolorünnakut korviga, peagi tabas Kristjan Kitsing kolmese ja lisas ka vabaviske – veidi enam kui kahe minutiga näitas tabloo 8:2. Korra jäädi küll taha, ent vaid selleks, et uuesti initsiatiiv haarata. Mitu korvi viskas Aigars Škele, Kristjan Kangur aga pettis elegantselt õhku vastastest kuulsaima, kahekordse Euroliiga võitja Gustavo Ayoni, ja jalutas vaba mehena korvi alla. Kitsingu veel ühe 3+1 punkti abil võitis Kalev avaveerandi 19:15.

Pärast väikest pausi läks esialgu asi veelgi ilusamaks. Sten-Timmu Sokk andis Janari Jõesaarele alley-oop söödu ning sopsas rünnak hiljem ka kolmese – 26:17! Toimuv hakkas meenutama juba Unicsi-mängu. Kuid Zenit suutis erinevalt Tatarimaa klubist end mängu tagasi võidelda.

Euroliiga uustulnuka staaride paraad. Zenit teeb tänavu ajalugu. Sel suvel eraldas Euroliiga Zenitile vabapääsme ning meie idanaaber on esmakordselt esindatud ses sarjas kolme klubiga. Euroliiga motiivid on mõistetavad – Venemaa põhjapealinna näol on tegemist piisavalt suure turuga.

Viimaste hooaegadega on Zenit viinud eelarve kõrgustesse, see läheneb 30 miljonile eurole. Tiimi üheks nurgakiviks värvatud Ayonist oli juba juttu. Paljud Euroliiga tiimid tahaksid enda ridades näha mulluse EuroCupi MVPd Will Thomast. Samuti meelitati Piiterisse MMil kaheksa parema sekka jõudnud Poola koondise liider Mateusz Ponitka.

Ayoniga sai Kangur hakkama sama edukalt nagu eelmistes kohtumistes vastaste teiste ohtlike tsentritega. Thomas jõudis esimesel poolajal sajaprotsendilise tabavuse juures 16 punktini ning tänu tema pingutustele jõudiski Zenit poolajavileks 41:41 viigini. Nojaa, mitte ainult tänu Thomase pingutustele. Ryan Richards tegutses poolaja lõpus kaitses nõnda pehmelt, et poleks imestanud, kui ta vaheajal Juhkentali tänavale kupatatuks ja öelduks, et lennujaama saab Bolti abil.

Publik aplodeeris püsti seistes. Teise poolaja hakatuseks viskas Zenit üheksa punkti järjest, lisaks sai Kangur neljanda vea, kuid Kalev ei visanud püssi põõsasse. Kanguri, Kitsingu ja Soku tabavad kaugvisked ning Jõesaare ja Škele teravus hoidsid Eesti meisterklubi mängus.

Zenit püüdis kõigest väest, aga Kalev oli lihtsalt parem. Viis minutit enne lõppu pääsesid võõrustajad ette 74:66. Külalised võitlesid lõpuni, kuid Kalev pidas vastu ning Vinalesi vabavisked 1,4 sekundit enne lõppu seadsid viimasel minutil püsti seisnud publiku juubelduste saatel tabloole lõppseisu. Kaugvisked toitsid taas kord – Kalev tabas neid 24st 12 (Kitsing 6/4, Sokk 3/3, Škele 3/2), Zenit 28st 6.

Laupäeval mängib Kalev Permis kohaliku Parmaga, kes pole veel suutnud võiduarvet avada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles