Kes USAs Swedbanki ja Danske rahapesukahtlusi uurib?

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Danske Banki endise tegevjuhi Thomas F. Borgeni (pildil) kaitsja Peter Schradieck ei kommenteerinud, kas tema klient on endiselt kahtlustatavate ringis.
Danske Banki endise tegevjuhi Thomas F. Borgeni (pildil) kaitsja Peter Schradieck ei kommenteerinud, kas tema klient on endiselt kahtlustatavate ringis. Foto: Liselotte Sabroe/AP

Seoses rahandusminister Martin Helmega on meil taas tähelepanu keskpunkti tõusnud USA võimude uurimised Swedbanki ja Danske Banki võimaliku rahapesu kohta.

Nii Swedbanki, aga eriti Danske Banki rahapesukahtlustuste kohta on lisaks Eesti ning vastavalt Rootsi ja Taani finantsinspektsioonidele alustatud uurimist veel terves reas Euroopa riikides, aga ka USAs. Eestis käib Danske osas ka kriminaaluurimine ning Swedbanki kriminaaluurimine käib ka Rootsis.

Võrreldes USA regulaatorite  ähvardatavate trahvidega on Euroopa omad väikesed, mistõttu ongi analüütikute tähelepanu keskmes eelkõige sealpool Atlandi ookeani toimuvad uurimised, mis võivad päädida lisaks suurtele trahvidele dollariarvelduse äravõtmisega. Kahe panga aktsiahinnad on samuti seotud pigem uurimistega USAs kui pankade kodumaadel või mujal Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles