EL-i 27 riiki otsustasid Brexiti-leppe ratifitseerimisega edasi minna (4)

Copy
Euroopa Liidu pealäbirääkija Brexiti-kõnelustel Michel Barnier 17. oktoobril Brüsselis.
Euroopa Liidu pealäbirääkija Brexiti-kõnelustel Michel Barnier 17. oktoobril Brüsselis. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu liikmesriikide suursaadikud kohtusid pühapäeval Brüsselis, et arutada viimaseid Brexitiga seotud arenguid Briti parlamendis ja minna edasi paari päeva eest sõlmitud uue lahkumisleppe ratifitseerimisega. 

Suursaadikud kogunesid kohtumisele pärast seda, kui Briti parlament lükkas laupäeval Brexiti leppe üle hääletamise edasi ning peaminister Boris Johnson oli seetõttu sunnitud saatma Euroopa Ülemkogu eesistujale Donald Tuskile kirja taotlusega Suurbritannia EL-ist lahkumine 31. oktoobrilt edasi lükata. 

«EL hoiab kõik valikuvariandid laual ja on seetõttu algatanud ratifitseerimisprotsessi, et saaksime selle protsessi esmaspäeval Euroopa Parlamendile üle anda,» ütles EL-i diplomaat anonüümsuse tingimusel AFP-le. 

Ta lisas, et EL tegutseb sedasi ilmselt selguse saabumiseni Suurbritannias. 

Austria alalise esindaja asetäitja EL-i juures Gregor Schusterschitz kurtis sotsiaalmeedias selle üle, et Brexit nurjas tema plaanid pühapäeva hommikuks, ja riputas üles kohtumisest tehtud foto. 

«Mis oleks parem viis alustada pühapäeva hommikut kui kohtumisega Brexiti teemal...ja seda selles ebakindluses, mille on taas kord tekitanud alamkoda,» kirjutas Austria diplomaat Twitteris. 

EL-i pealäbirääkija Brexiti-kõnelustel Michel Barnier ütles pühapäeval pärast suursaadikute kõnelusi ajakirjanikele, et see oli lühike ja tavapärane kohtumine järgmiste sammude astumiseks lahkumisleppe EL-i poolses ratifitseerimisprotsessis. 

Diplomaadid ütlesid AFP-le, et kohtumine kestis vaid 15 minutit ja see keskendus ainult leppe ratifitseerimisele. Üks osalenu märkis samas, et suursaadikud võtsid Johnsoni kirja teadmiseks. 

Barnier ütles vastuseks küsimusele, kas EL-i liidrid annavad Suurbritanniale ajapikendust, et eesistuja Tusk peab selle üle lähipäevadel liidritega konsultatsioone. 

Briti seadusandjad lükkasid pühapäevasel hääletusel edasi otsuse Johnsoni Brexiti-leppe üle, põhjendades seda vajadusega lepingu sisuga enne 31. oktoobri tähtaega põhjalikumalt tutvuda. 

Parlamendi alamkoda toetas häältega 322-306 parandusettepanekut, mis sisuliselt sunnib valitsust taotlema ajapikendust järgmise aasta jaanuarini, kuni Brüsseliga kokku lepitud väljaastumislepingu jõustamiseks vajalikud õigusaktid on heaks kiidetud.

Johnson, kes keeldus Tuskile saadetud kirja allkirjastamast ja väidab, et Brexiti mis tahes kujul edasilükkamist ei lähe vaja, plaanib panna Brexiti leppe esmaspäeval parlamendis hääletusele. 

See tähendaks, et Briti alamkoja saadikud hääletaksid leppe üle teadmata, kas EL-i liidrid kavatsevad pikenduse heaks kiita ja kas nad nõustuvad andma ajapikendust 31. jaanuarini, mida Briti peaminister taotles. 

«Järgmisi arenguid Briti poolel tuleb arvesse võtta. Me otsustasime, et neljapäeval kokkulepitu jääb lauale. Briti parlament ei lükanud lepet tagasi, mistõttu ei ole vaja kurssi muuta,» ütles EL-i diplomaat. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles