Soome meedia: Eesti ettevõtjad vahetavad Kalevipojad välja (1)

PM Majandus
Copy
Upsteam laienes Soome
Upsteam laienes Soome Foto: Madis Sinivee/

Helsingin Sanomat kirjutab, kuidas Eesti töölised on hakanud kiire palgakasvu tõttu kodumaale tagasi minema, kuid nende asemel tulevad nüüd Soome Eesti ettevõtted.

Helsingi on nii mõnegi Eesti ettevõtte jaoks loomulik turg oma läheduse ja kultuurilise sarnasuse poolest. Näiteks on põhjanaabrite juurde laienenud autopesuteenust pakkuv idufirma UpSteam ja Jaapani restoranikett Tokumaru, mis avas just söögikoha uues kaubanduskeskuses Tripla.

«Iga noor Eesti ettevõtja tahab Helsingisse,» ütles UpSteami asutaja Valjo Kütt. «Meilt küsiti, miks me ei laienenud esmalt Tallinnast Tartusse. Tartu pole halb, aga Helsingi on iseseisva üksusena juba suurem kui terve Eesti,» selgitas ta.

UpSteam on 2017. aasta veebruaris tegutsemist alustanud iduettevõtte, mis pakub liikuvat autopesuteenust. Eelmisel aastal osales UpSteam äriideede konkursil «Ajujaht», kus jõuti kolme parema hulka. Ettevõtte jaoks ei olnud Soome laienemine lihtne. Kohaliku seadusandluse tõttu tuli palju ümber teha, kuid nüüd on Küti sõnul kasvanud äri Helsingis kaheksa korda kiiremini kui Tallinnas. Järgmised piirkonnad on ettevõtte jaoks Tampere ja Turu, aga ka Poola, Saksamaa ja Rootsi.

Newco Helsingi ärikeskuse nõustaja Valdar Liive sõnul on Eesti ettevõtjad muutunud enesekindlamaks. Puudub küll täpne statistika selle kohta, kui palju Eesti ettevõtteid Soomes on, kuid majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on hinnanud, et ligikaudu 1500. Eestis on seevastu ligi 6000 Soome kapitalil põhinevat ettevõtet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles