USA väänas Euroopa veinile ja viskile tariifid peale

BNS
Copy
Šoti viskid
Šoti viskid Foto: Wikipedia.org

USA kehtestas reedel Euroopa lennukitootjaga Airbus seotud vaidluse tõttu imporditollid 7,5 miljardi dollari väärtuses Euroopa Liidu kaupadele, võttes sihikule muuhulgas Prantsuse veini ja Šoti viski. 

Karistavad tollid jõustusid Washingtonis keskööl vastu reedet (Eesti aeg kell 7 hommikul), hoolimata Euroopa ametnike viimase hetke jõupingutustest saavutada sammu edasilükkamine. 

Eelkõige puudutab toll lennukeid ja lennukiosi Ühendkuningriigist, Prantsusmaalt, Saksamaalt ja Hispaaniast, mille importimine USAsse hakkab 18. oktoobrist maksma senisest 10 protsenti enam. Märksa kõrgem, 25-protsendine tollimaks kehtestatakse tarbekaupadele nagu juust ja vein. Nimekirjas on umbes 150 toodet. 

Maailma Kaubandusorganisatsioon (WTO) andis eelmisel nädalal Ühendriikidele lõpliku heakskiidu kehtestada ELi kaupadele toll seoses Airbusile antud ebaseadusliku riigiabiga.

Otsus puudutas 15 aastat väldanud vaidlust Airbusile antud riigiabi üle.

Prantsuse majandusminister Bruno Le Maire hoiatas neljapäeval, et USA tollidel oleks negatiivne poliitiline ja majanduslik mõju.

«Nendel otsustel oleksid väga negatiivsed tagajärjed nii poliitilisest kui ka majanduslikust vaatepunktist,» ütles Le Maire ajakirjanikele pärast kohtumist USA rahandusministri Steven Mnuchiniga.

Prantsuse majandusminister hoiatas Ühendriike ka uue rinde avamise eest oma kaubanduskonfliktides ja kutsus taas saavutama läbirääkimistel põhinevat lahendust. 

Ajal, kui maailmamajandus on aeglustumas, peaks meil lasuma vastutus anda endast parim sedalaadi konflikti vältimiseks, sõnas ta. 

ELi ja USA ametnikud on väljendanud soovi alustada kõnelusi kaubandusvaidluse lahendamiseks. Reedel on Le Maire'il kavas kohtumine USA kaubandusvoliniku (USTR) Robert Lighthizeriga. 

Eurooplastel avaneb järgmisel aastal omakorda võimalus karistada Ühendriike oma tollidega USA lennukitootjale Boeing antud ebaseadusliku riigiabi eest. 

ELi ametnikud tegid juulis ettepaneku sõlmida lennukitootjatele antava riigiabi küsimuses vaherahu, millega mõlemad tunnistaksid eksimust ja nõustuksid riigiabi kärpima. USA sellega ei nõustunud. 

Eurooplased kardavad kõige rohkem seda, et USA president Donald Trump otsustab kehtestada novembri keskpaigas kõrged tollid Euroopa autode ekspordile Ühendriikidesse. 

2018. aasta esimeses pooles kehtestas USA tollid Euroopa Liidu alumiiniumi- ja teraseekspordile. EL vastas tollidega umbes 2,8 miljardi euro väärtuses USA kaupadele.

Trump ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker sõlmisid 2018. aasta juulis kaubandusvaherahu ja leppisid kokku pidada kaubanduskõnelusi, mis pole seni kuhugi viinud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles