Tõetamm näitab, kuidas Eestil läheb

Copy
Tõetamm.
Tõetamm. Foto: Statistikaameti koduleht

Statistikaamet ja riigikantselei tutvustasid täna uut veebirakendust Tõetamm. See on riigi oluliste näitajate mõõdupuu ja annab lihtsalt, ausalt ning erapooletult pildi sellest, kuidas riigil läheb.

Statistikaameti peadirektor Mart Mägi selgitas uhiuut veebirakendust tutvustades, et terav vajadus ilmnes selle järele möödunud aastal, kui statistikaamet tutvustas säästva arengu näitajaid. Vastupidiselt ootustele oli esitlusel väga vähe rahvaesindajaid, kes otsuste langetamisel võiksid lähtuda kvaliteetsest ja usaldusväärsest infost.

«Suurte andmehulkade läbitöötamine tundub sageli hirmutav ja keeruline. Veelgi enam, nende andmete alusel järelduste tegemine võtab aega. Sageli järeldusi ei tehta või ei kasutata nii palju, nagu saaks ja võiks. Tõetamm aitab riigi eesmärke ja juhtimispõhimõtteid näidata rahvale arusaadavamalt,» sõnas Mägi.

Tõetamme saavad kasutada nii riigi- kui ka erasektori töötajad, ennekõike on see mõeldud neile, kes tunnevad huvi, kuidas meie riigil päriselt läheb ja soovivad tegelikele andmetele toetudes langetada otsuseid kaalutletult.

Riigikantselei strateegiabüroo direktor Henry Kattago sõnas, et Tõetammes esitatud võrdlused on nüüd ja edaspidi nii strateegilise tegevuse planeerimise kui ka tulemuste hindamise hea alus. «Tõetamm näitab väga selgelt, mis seisus me praegu oleme. See peaks saama nii otsuste langetamisel kui ka valdkondliku tegevuse kavandamisel oluliseks tööriistaks,» arvas Kattago.

Rakenduses on võrreldud tulemusi enam kui 135 mõõdetava näitaja alusel, mis esinevad «Vabariigi Valitsuse tegevusprogrammis 2019–2023» (lähemad eesmärgid), «Eesti 2020» programmis (vahepealsed eesmärgid) ning säästva arengu riiklikus strateegias «Säästev Eesti 21» (kaugemad eesmärgid). Kuvatud on 15 tegevusharu andmed ja tulemused on esitatud vastavalt rohelistel, kollastel või punastel lehtedel.

«Rohelised lehed näitavad, et eesmärk on täidetud või püsitakse selle poole liikumisel graafikus. Kollased lehed tähendavad vähest ja punased lehed märkimisväärset mahajäämust oodatavatest tulemustest,» selgitas Mägi.

Pidevalt uuenevate andmetega veebirakendus Tõetamm on kõigile kättesaadav statistikaameti veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles