Eestlaste arvutimäng lööb maailmas laineid (1)

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Caro / Andreas Teich

Eesti mängustuudio ZA/UM väljatöötatud arvutimäng Disco Elysium kogub maailmaüleselt kiitvaid arvustusi ning on suurimal arvutimängude müümisega tegeleval digitaalplatvormil Steam alates avaldamise kuupäevast kõige ostetum toode.

Disco Elysium on eestlaste mängustuudio ZA/UM välja töötatud ja 15. oktoobril ostetavaks tehtud dialoogipõhine rollimäng, mille tegevus toimub fantaasiamaailmas ja kus mängija saab kehastada amneesia käes vaevlevat detektiivi, kes peab lahendama mõrva, mis on toimunud fiktiivses Revacholi linnas.

Mängu kestel ja selle algusest peale saab mängija valida, milliseid oskusi enda karakteri puhul arendada ja milliseks detektiiviks saada: kas arendada karakteri analüüsivõimet, läbinägelikkust, üritada toore jõuga mängus hakkama saada või sihtida kõigi omaduste kombinatsiooni. Nagu mängu tegijad kuulutavad: muuda end kas kangelaseks või inimrämpsuks, valik on sinu. Oma karakteri arendamisel on nii palju valikuid, et mängu peamise stsenaristi Robert Kurvitza sõnul peab seda vähemalt kolm korda läbi mängima, et saada terviklikku kogemust.

Disco Elysium on inspireeritud Robert Kurvitza 2013. aasta raamatust «Püha ja õudne lõhn». Mängu tegevus toimub samas universumis kui raamatu omagi, ainult et 21 aastat varem. Kurvitz oli ka Disco Elysiumi süžee ja dialoogide peamine kirjutaja. Mängu õlimaaliliku kunstilise stiili eest on vastutav Aleksander Rostov. ZA/UMi produktsioonijuht on Kaur Kender.

Mängustuudio eestlastest põhiliikmed tegutsevad Brightonis ja Londonis, ent mängu arendasid veel ka liikmed Eestis, Hiinas, Poolas ja Rumeenias. Kokku töötas mängu kallal üle saja inimese. Disco Elysiumi algne pealkiri oli No Truce With The Furies, kuid see muudeti 2018. aastal, kuna ei olnud loojate arvates piisavalt silmapaistev. Mängul on ka üle 30 loost koosnev ametlik soundtrack, mille koostas Briti rokkbänd British Sea Power kolme aasta jooksul. Nagu mainitud, on mäng peamiselt dialoogipõhine ning sinna on kirjutatud üle miljoni sõna jagu materjali.

Disco Elysium on siiani kogunud äärmiselt positiivset vastukaja, arvustuste koondlehel Metacritic on saadud skooriks 92/100, mis on tolle lehe kontekstis väga tugev tulemus ning sõnadesse tõlgituna tähistab skoor 92 «laia üldsuse tunnustust». Hetkel on Disco Elysium selle skooriga 2019. aasta maailma kõige hinnatum arvutimäng.

Mängu saab osta 39,99 euro eest Steamist ja lehelt gog.com. Hetkel on mäng ainult digitaalselt allalaetav ning füüsilisel kandjal seda ei müüda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles