Opositsioon plaanib peaministri ka edaspidi pingile vaikima jätta (36)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Tallinna Loomaaia Sõprade Selts

Reformierakondlased ja sotsiaaldemokraadid on riigikogu infotunnis boikoteerinud juba kolm korda peaminister Jüri Ratast, kes sinna on kohustatud kohale tulema. Ei välistata, et samas plaanis kavatsetakse jätkata. 

2009. aastal vastu võetud seadus kohustab peaministrit osalema igas riigikogu infotunnis. Infotunnis küsimuste esitamine oleneb täielikult riigikogu liikmete soovist. Nii on Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioonid otsustanud peaministrit infotunnis boikoteerida.

«Me lähtume sellest, et Ratas ei vasta ju meie küsimustele. Ta teeb patroneerivaid komplimente ja on sellega seoses [opositsiooni – toim.] välja vihastanud, et ta asjast ei räägi ja küsimustele ei vasta,» selgitas Reformierakonna juht Kaja Kallas. 

Nii esitatakse Kallase sõnul küsimusi neile ministritele, kellel on öelda miskit sisulist nende haldusalas toimuva kohta. Viimases infotunnis esitati näiteks väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingole 13 küsimust päevakavas märgitud 15st. 

Iga nädala esmaspäevaks tuleb peaministril anda teada, kes ministritest kolmapäevasesse infotundi tulevad. Opositsioonisaadikud, kelle küsimustele vastuste saamiseks sisuliselt infotunni formaat mõeldud ongi, aga võimalus on ka teistel riigikogu liikmetel, saavad teisipäeva keskpäevani panna paika plaani kellele ja mis küsimused esitatakse. 

Viimasel kolmel korral on opositsioon peaminister Jüri Ratast boikoteerinud. «Me igal nädalal otsustame ja vaatame, kuidas mõistlik on,» sõnas Kallas, kuid nentis, et lootust, et midagi Ratase vastustes muutuks, vähemalt seni ei paista. 

Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Remo Tõnismäe

Ka sotsiaaldemokraatide juht Indrek Saar ei välistanud boikoteerimise jätkamist. «Eks see selgub. See eeldab ka kindlasti seda, et me näeme mingeid muutusi toimumas,» selgitas ta. Saare sõnul võimaldab opositsiooni protest peaministril infotundi kõrvalt vaadata ning hinnata valitsuse ministrite pädevusi ja seda, kui sisuliselt nad vastavad neile esitatud küsimustele. «Lisaks sellele pakub see talle võimalust järgi mõelda, kas kõik see, millest ta on taganenud, et hoida peaministritooli, kas see kõik on seda väärt?» sõnas Saar. 

«Eelmisel nädalal näitas Ratas kujukalt, et ta seda valitust ei juhi, lastes EKRE-l endale ette kirjutada, et Eestit läheb ENPAsse esindama vihakõneleja, samuti pensioni teise samba reform, milleks Ratas pole mandaati küsinud ning mis teeb tulevaste põlvede elu oluliselt raskemaks ja võimalustevaesemaks,» sõnas Saar.  

Rataselt oodatakse otsustavaid käike. «Et tema poolt deklareeritud põhimõtted ja lubadused talle tegelikult korda lähevad rohkem kui see, et olla tingimata peaminister ja valitsusjuht.»

Kuidas anda aga peaministrile võimalus muutusi näidata, kui talle sõna ei anta? Opositsioonierakondade juhid nentisid, et peaministril on ka muid võimalusi oma seisukohti väljendada kui riigikogu infotund.  

Riigikogu infotund võimaldab riigikogu liikmetel esitada kaks tundi järjest küsimusi kohale tulnud ministritele. Infotunnis osalevad peaminister või teda asendav minister ning need ministrid, keda peaminister on infotundi määranud. 

Infotunni korrast 

  • Peaminister või tema volitatud ametnik teatab infotunnis osalvate ministrite nimed riigikogule esmaspäeva pärastlõunaks. Seejärel teeb riigikogu esimees infotunnis osalevate valitsusliikmete nimed teatavaks ka teistele parlamendisaadikutele.
  • Kui riigikogu liige soovib infotunnis esitada valitsusliikmele küsimust, esitab ta riigikogu esimehele kirjaliku taotluse teisipäeva keskpäevaks. 
  • Riigikogu liige võib registreeruda ainult ühe küsimuse esitamiseks.
  • Riigikogu liikmetelt laekunud taotluste alusel koostab riigikogu juhatus küsimuste esitamise järjekorra.
  • Küsimuste esitamise järjekorra koostamisel arvestab juhatus seda, et küsimusi saaksid esitada kõigi riigikogus esindatud erakondade esindajad.
  • Alates 2009. aasta novembrist on peaminister kohustatud olema igas infotunnis ja tal on võimalus määrata infotunnis osalevad ministrid. 
  • Peaministri äraolekul esindab teda minister peaministri ülesannetes.
  • Koos peaministriga vastavad riigikogu liikmete küsimustele veel kaks ministrit. 

Allikas: riigikogu pressiteenistus 

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles