Kindlustuspettus: trikitades mootorratta lõhkunud Eesti mees mõisteti tingimisi vangi

Tarbija24
Copy
Mootorrattas.
Mootorrattas. Foto: Mihai Barbu / PantherMedia / Mihai Barbu

Üle kolme aasta tagasi Lääne-Virumaal toimunud väidetav liiklusõnnetus, mille üks osaline nõudis kindlustushüvitist, osutus uurimisel väljamõeldiseks. Kahele pettuse korraldajale mõistis kohus mitmekuulised tingimisi vanglakaristused.

2016. aastal teatati Rakvere vallas toimunud liiklusõnnetusest, kus väidetavalt osalesid sõiduauto Volvo ja mootorratas KTM, mis õnnetuses purunes. Sõiduauto juht tunnistas end süüdi, kuid tegelikult põhjustas mootorrattaga toimunud õnnetuse kaherattalise juhi sõiduviga.

Mootorrattur teatas, et ta juhtis mootorratast, kui ootamatult keeras talle järsult ette tee ääres seisnud auto. Mootorrattur pidurdas otsasõidu vältimiseks ja proovis autost paremalt mööduda, kuid ebaõnnestunult ning mootorratas kukkus külili ja paiskus tee ääres vastu posti. Selle tagajärjel purunesid esiratas ja raam ning kannatada sai esiots.

Sõiduauto juhi teate kohaselt peatus ta eelnevalt teepervel ja rääkis telefoniga. Telefonikõne lõppedes alustas ta autoga kohalt liikumist, mille tulemusel sõitis ette mootorrattale. Antud vahejuhtumiga seoses sõiduauto vigastusi ei saanud.

Kogu info edastati PZU Kindlustusele, mis oli väljastanud liikluskindlustuspoliisi justkui õnnetuse põhjustanud sõiduautole, antud juhtumi väidetavale süüdlasele. Seejärel palus mootorrattur hüvitada liiklusõnnetuse tagajärjel hävinenud mootorratta väärtusega 8000 eurot ning sõiduvarustuse väärtusega 2300 eurot ehk kogusummas 10 300 eurot.

Tegelik põhjus: mootorratturi ebaõnnestunud sõidutrikk

Tegelikult ei põhjustanud õnnetust sõiduauto juht, vaid mootorrattur tõstis maanteel sõites esiratta maast lahti ja sõitis mõne hetke tagumisel rattal. Kui ta laskis esiratta uuesti maha, kaotas ta sõiduki üle juhitavuse, mistõttu mootorratas kukkus külili ja paiskus tee ääres vastu posti. Selle tagajärjel sai mootorratas kahjustusi. Ükski sõiduauto sel hetkel tee servas tegelikult polnud, mootorrattale ette ei keeranud ning toimunud õnnetust ei põhjustanud.

Kuna mootorrattal puudus kaskokindlustus, mille alusel kuulunuks hüvitamisele sõiduveast tingitud liiklusõnnetusega tekkinud kahju, siis võttis mootorrattur tuvastamata asjaoludel ühendust sõiduauto juhiga ning kooskõlastatult esitati juhtunu kohta valeväiteid.

PZU uurimine kinnitas kindlustuskelmust, selts jättis kahjuhüvitise välja maksmata  ning tegi avalduse kriminaalmenetluse alustamiseks. Ringkonnakohus mõistis mootorratturile kuus kuud vangistust ning sõiduauto juhile viis kuud vangistust. Mõlema vangistus jääb tingimisi täitmisele pööramata, kui kumbki neist ei pane  kahe aasta pikkuse katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu. Ringkonnakohtu otsus on jõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles