Trump: Pence ja Pompeo sõidavad kolmapäeval Ankarasse (2)

Copy
Mike Pence juhib Türgisse suunduvat delegatsiooni.
Mike Pence juhib Türgisse suunduvat delegatsiooni. Foto: Jacquelyn Martin / AP

USA asepresident Mike Pence ja välisminister Mike Pompeo sõidavad kolmapäeval Türgi pealinna Ankarasse, et survestada Türgit lõpetama pealetungi Süüria kurdi võitlejatele.

«Nad lahkuvad homme,» lausus Trump ajakirjanikele Valges Majas päev pärast seda, kui Pence tähtaega täpusustamata oma Türgi-visiidist teatas. «Me nõuame relvarahu .... Me kehtestame rängimad sanktsioonid, mida te võite ette kujutada.» 

Pence'i kantselei tegi samuti avalduse, lisades, et asepresident kavatseb väljendada Ühendriikide pühendumust viivitamatu vaherahu saavutamisele ja teha teatavaks läbi räägitava lahenduse tingimused. 

Pence'il on kavas kohtuda neljapäeval Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga, et korrata Trumpi seisukohta majandussanktsioonide kehtestamisest Türgile, kuni lahendus on saavutatud. 

USA presidendi ootamatu otsus Ühendriikide väed Süüria kirdeosas välja viia jättis kurdide juhitavad Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) Türgi vägede ja nende Süüria liitlaste meelevalda. 

Kurdid teatasid, et pärast pealetungi algust möödunud nädalal on laagritest põgenenud sajad äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejate sugulased, kuigi Trump väitis, et SDF olevat nad tahtlikult vabaks lasknud. 

«Jätkuv vägivald piirkonnas õõnestab rängalt (ISISe vastast) kampaaniat, ohustab tsiviilelanikke ja usuvähemusi ning ähvardab kogu piirkonna julgeolekut,» märkis asepresidendi kantselei. «Administratsioon on võtnud kindlalt nõuks säilitada regiooni julgeolek ja tsiviilisikute turvalisus ning tagada ISISe võitlejate jätkuv kinnipidamine.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles