EAS suhetest Hiinaga: ohtude kõrval ei saa mööda vaadata ärist (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Eesti äridelegatsioon Hiinas
Eesti äridelegatsioon Hiinas Foto: EAS

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) toimetas Hiinasse järjekordse delegatsiooni Eesti ärimehi ja lubab selle riigiga järjest tihedamat majanduskoostööd teha – vaatamata üha enam kostvatest julgeolekuohu sõnumitest eelkõige tehnoloogiavaldkonnas.

«Kuigi viimasel ajal on räägitud Hiinaga seotud ohtudest, ei saa me mööda vaadata ärivõimalustest, mida Hiina kui üks juhtivaid majandusriike meie ettevõtetele pakub,» ütles EASi Aasia infokeskuse juht Kai Kreos.

Just e-äri valdkonnas loodabki Eesti Hiinaga enim koostööd teha. Aluse selleks annab ka 2017. aasta novembris Hiina kaubandusministeeriumi ning Eesti majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi vahel sõlmitud e-kaubanduse koostöölepe.

Ka ülalmainitud äridelegatsioon külastab selliseid Hiina e-kaubandusplatvorme nagu Alibaba, JD.com ja DHGate. Eelkõige loodab Eesti pakkuda neile oma logistikalahendusi.

«Leiame, et hoolimata oma väiksusest on Eestil hea positsioon olla väravaks suurematele Euroopa lähiturgudele, ühtlasi on suured e-kaubanduse platvormid suurepärane kanal Eesti eksportööridele Hiina turule sisenemiseks,» ütles Kreos.

Tallinna Lennujaama ärijuht Kaimo Sirak tõdes näiteks, et lennujaam on väga huvitatud lennukaubavedude koostöö arendamisest suurte online-kaubamajadega, et nende kaubad jõuaksid läbi siinsete terminalide miljonite potentsiaalsete ostjateni lähiriikides.

Eesti delegatsioon kohtub ka Hiina reformi- ja arengukomitee NRDC tippjuhtkonnaga ning Hiina kaubandusministeeriumiga, kellele antakse ülevaade e-kaubanduse koostööleppe Eesti-poolsetest tegevustest.

Hiina visiidil osalevad kokku seitse ettevõtet: Tallinna Lennujaam, Boomerang Distribution, GTS Express, Markit Holding, Empowerment/Air Cargo Collaboration, Silport ja Pristine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles