IMF kärpis majanduse kasvuprognoosi: vigadeks pole enam ruumi (3)

BNS
Copy
IMF-i peahoone.
IMF-i peahoone. Foto: YURI GRIPAS/REUTERS

Maailma majandus aeglustub ning kasv on langenud usaldust ja investeeringuid kahandavate kaubanduskonfliktide tõttu madalaimale tasemele pärast ülemaailmset finantskriisi, ütles Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) teisipäeval.

IMF kärpis värskes maailmamajanduse ülevaates 2019. aasta kasvuprognoosi 3 protsendile ja 2020. aasta oma 3,4 protsendile.

Raportis hoiatatakse, et majanduses on saabunud «sünkroniseeritud aeglustumine ja ebakindel taastumine».

IMFi peaökonomist Gita Gopinath ütles, et majanduse väljavaated on ebakindlad ja vigadeks ei ole ruumi.

USAle ennustatakse sel aastal 2,4 protsendi suurust majanduskasvu, mis on juulikuise prognoosiga võrreldes kaks kümnendikku vähem. 2020. aastal peaks Ühendriikide sisemajanduse kogutoodang kasvama 2,1 protsendi võrra.

Eesti väljavaade parem

IMF tõstis Eesti tänavuse majanduskasvu väljavaadet 0,2 protsendi võrra 3,2 protsendini. Eesti järgmise aasta majandusprognoosi jättis IMF 2,9 protsendi tasemele.

Neljandaks kvartaliks ennustab IMF Eestile aastavõrdluses 2,1-protsendilist kasvu, järgmise aasta viimaseks kvartaliks prognoositakse 3,4-protsendilist majanduskasvu.

Tarbijahinnaindeks kasvab tänavu IMFi hinnangul 2,5 protsenti ning järgmisel aastal 2,4 protsenti. Neljanda kvartali hinnatõus peaks nii tänavu kui ka 2020. aastal jääma kalendriaasta tasemele, vastavalt 2,5 ja 2,4 protsendile.

Eesti jooksevkonto ülejääk on IMFi prognoosi kohaselt tänavu 0,7 protsenti SKTst ning järgmisel aastal 0,3 protsenti SKTst.

Töötuse tase langeb tänavu aastavõrdluses 0,7 protsendi võrra 4,7 protsendini ning jääb sellele tasemele ka järgmisel aastal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles