Soome ehitusturult kaob lähiaastatel tuhandeid töökohti

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SeppVei / Wikimedia Commons

Soomes aeglustub järgmisel aastal elamuehitus ning kaob hulk töökohti, selgub Soome ehitusettevõtteid koondava Rakennusteollisuus RT ry värskest prognoosist.

Prognoosi kohaselt alustatakse sel aastal 38 000 uue elamu ehitamist. Järgmisel aastal kukub see 32 000 peale, mis teeb languse suuruseks umbes 16 protsenti. Ehitusvaldkonna kokkukukkumist ei ole siiski näha, vaid ees ootab tagasiminek argiellu peale ehitusbuumi vaibumist.

«Me oleme viimastel aastatel pealinna piirkonda päris palju uusi kortermaju ehitanud,» ütles Rakennusteollisuus RT ry peaökonomist Jouni Vihmo. «On täiesti loogiline, et nüüd tullakse kiiresti allapoole.»

Langus on olnud näha juba selle aasta talvest, kui hakkas vähenema taotletud ehituslubade hulk. Erandiks on ainult pealinna piirkond, kus uusi ehituslubasid on taotletud sama palju kui varem.

Vihmo sõnul soosib pealinna piirkonnas uute elamute ehitamist kasvav elanike arv ning investeerimisfirmade huvi osta üürielamuid.

Ehitustegevuse langust on oodata näiteks Jyväskyläs ja Kuopios. Vihmo sõnul on aasta alguses ehitatud päris palju, kuid aasta lõpp veab ehitusvaldkonna miinusesse ning järgmine aasta on valdkonnale veel raskem.

Elamuehitus on paar aastat kasvanud kiires tempos. Aastatel 2017–2018 alustati 44 000 uue elamu ehitamist. Ehitusvaldkond on viimasel ajal olnud Soome majanduse ja tööhõive vedur.

Nüüd, kui uusi elamuid nii palju enam ei ehitata, väheneb ka valdkonnas vajatavate töötajate hulk. Prognoosi kohaselt võib ehitusvaldkonnas väheneda töökohtade arv umbes neli protsenti.

«See tähendab umbes 7000–10 000 töötajat,» sõnas Vihmo. Selle aasta algul töötas Soome ehitusplatsidel kokku umbes 200 000 töötajat.

Tuhandete töökohtade kadumine on halb uudis peaminister Antti Rinne valitsusele, kes sooviks valitsusperioodi lõpuks saavutada 75-protsendilise tööhõive. See omakorda eeldaks 60 000 uut töökohta.

Elamuehitus on pöördunud langusesse ka teistes Põhjamaades. Selle on põhjustanud majanduse jahenemine, mis on tingitud USA ja Hiina kaubandussõjast, Saksamaa majanduse nõrgenemisest ja lähenevast Brexitist. Soomes avaldub ebakindlus selles, et inimesed soovivad aina vähem osta uusi elamuid.

Rakennusteollisuus tuletab oma prognoosis aga meelde, et majanduskasvu aeglustumisest hoolimata säilib vajadus uute elamute järele. Linnastumise tulemusel vajatakse pealinna piirkonda lähiaastatel umbes 150 000 uut elamut.

«Mure on kõige suurem just aastatega 2021–2022. Just siis peaksime me ehitama stabiilses tempos,» sõnas Vihmo. Elamuid vajatakse jätkuvalt tõmbekeskustesse, et töötajatel oleks võimalus töökohtadele lähemale kolida.

Turgu mõjutavad üha enam ka pensionifondide sarnased suured investeerimisfirmad, mis ostavad korraga terveid korrusmaju rendielamuteks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles