Isejuhtivad sõidukid ootavad kratiseadust

BNS
Copy
Audi isejuhtiv sõiduk.
Audi isejuhtiv sõiduk. Foto: Michael Debets / ZUMAPRESS.com

E-Eesti nõukogu liikmed tõdesid esmaspäevasel istungil, et kui isejuhtivate sõidukite testimine Eesti avalikel teedel on küll juba seadustatud ja toimib, siis laiema õigusruumi kohaldamiseks on vajalik ära oodata kratiseaduse jõustumine.

E-Eesti nõukogu sai istungil ülevaate isejuhtivate sõidukite hetkeseisust ja perspektiivist, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Riigikantselei juurde loodud tehisintellekti ekspertidest koosneva rühma väljatöötamisel oleva niinimetatud kratiseaduse põhiline eesmärk on võimaldada kasutada tehisintellekti eri valdkondades, ent mis paralleelselt tehisintellekti kasutamise kõrval kaitseks ka inimest.

«Eesti teedel on seadusega reguleeritud küll isesõitvate autode testimine, kuid keeruliseks läheb asi siis, kui proovime ühitada seadusandluse ja isesõitva auto juhi ning viia nad koos linnaliiklusesse,» ütles E-Eesti nõukogu tööd juhtiv peaminister Jüri Ratas pressiteate vahendusel.

Ta lisas, et tehisintellekti pideva arengu ja selle tulekuga meie igapäevaellu tekib vajadus luua seaduslik raam, mis ühest küljest reguleeriks tehisintellekti kasutamist, ent teisalt kaitseks ka inimest.

«Kehtiva seaduse järgi vastutab oma tegevuse eest liikluses sõiduki juht,» ütles Ratas ning lisas, et reguleerimata on vastutus aga isejuhtiva auto otsuste eest.   

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium asub lähiajal ette valmistama uut transpordi arengukava, kuhu lisatakse ka isejuhtivate autode temaatika. Niinimetatud kratiseaduse eelnõuga, kuhu on isejuhtivaid sõidukeid puudutav regulatsioon samuti lisatud, tuleb justiitsministeerium välja järgmise aasta keskpaigas.

Veel said nõukogu liikmed Tartu Ülikooli Eesti Geenivaramu asedirektorilt Tõnu Eskolt ülevaate personaalmeditsiini ja geeniinfo hetkeseisust ning tulevikusuundadest.

Ühe teemana arutati sisendi andmist infoühiskonna arengukava koostamisse. Infoühiskonna arengukava saadetakse heaks kiitmiseks valitsusse järgmise aasta veebruaris ning enne seda tutvustatakse seda ka E-Eesti nõukogule. Arengukava plaanitakse vastu võtta 2020. aasta lõpuks.

E-Eesti nõukogu juhib Eesti infoühiskonna ja e-riigi arengut, asutab vajadusel ekspertkomisjone ja töörühmi ning tellib analüüse IKT-poliitika valdkonnas. Nõukogu esimees on peaminister Jüri Ratas, lisaks kuuluvad nõukogusse teised infoühiskonna arenguga seotud ministrid, eksperdid ja IKT-sektori esindajad. Nõukogu tööd korraldab riigikantselei strateegiabüroo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles