Kaljulaid kutsus kolm soome-ugri rahvaste presidenti maailmakongressile (65)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Kersti Kaljulaid kohtus Vladimir Putiniga Moskvas tänavu 18. aprillil.
Kersti Kaljulaid kohtus Vladimir Putiniga Moskvas tänavu 18. aprillil. Foto: Konstantin Sednev

President Kersti Kaljulaid saatis täna kutse Soome presidendile Sauli Niinistöle, Ungari presidendile János Áderile ja Venemaa presidendile Vladimir Putinile, et kutsuda nad suvel toimuvale VIII soome-ugri rahvaste maailmakongressile. 

«Mul on heameel, et maailmakongress leiab sel korral aset Eesti Rahva Muuseumis, mis oma soome-ugri püsiekspositsiooniga annab ülevaate meie ühisest ja rikkalikust pärimuse varamust,» kirjutas Vabariigi President ja lisas, et kongress annab hea võimaluse üheskoos arutada soome-ugri rahvaste kultuuripärandi hoidmist muutuvas maailmas.

1992. aastast iga nelja aasta tagant vaheldumisi Venemaal, Ungaris, Soomes ja Eestis toimuvatel kongressidel on alates 2000. aastast Soome, Ungari ja Eesti presidendid alati ka kohal viibinud. Venemaa riigipea Dmitri Medvedjev osales kongressil 2008. aastal Hantõ-Mansiiskis.

Ühtlasi kutsus president Kaljulaid kõiki kolme riigipead samaaegselt Eestisse ka kahepoolsele visiidile. «Nii saame jätkata konstruktiivseid arutelusid, mis loodetavasti aitavad kaasa meie riikide teineteisemõistmisele, süvendavad kahepoolseid heanaaberlikke suhted, koostööd Läänemere regioonis ning maailmalaval laiemalt,» selgitas riigipea. Suulised kutsed on riigipeadele edastatud juba varem.

Vladimir Putinit kutsus Kaljulaid juba 18. aprillil soome-ugri rahvaste maailakongressile. Siis ei teadnud Kaljulaid, kas Putin vastab kutsele ja tuleb Eestisse. «Ta ütles kutse peale vastuseks, et Tartu on ilus linn,» ütles aprillis Kaljulaid.

Kongressi korraldava MTÜ Fenno-Ugria Asutuse tegevjuht Viia-Kadi Raudalainen selgitas, et kuigi soome-ugri rahvaste maailmakongressid on valitsustest ja poliitilistest parteidest sõltumatud kodanikualgatuslikud foorumid, annab presidentide osalemine sündmusele kaalu ja aitab paremini täita kongresside eesmärki: «See aitab arendada ja kaitsta soome-ugri rahvaste rahvusteadvust, kultuure ja keeli ning edendada soome-ugri rahvaste omavahelist koostööd erinevatel tasanditel, samuti teadvustada soome-ugri rahvaste probleeme laiema avalikkuse seas.» 

Eesti Rahva Muuseumis 17.–19. juunini toimuval kongressil käsitletakse lisaks keele säilitamisele ja edasiandmisele kliimamuutuste mõju rahvastele ja kultuuri innovatsiooni küsimusi. 

 
Kommentaarid (65)
Copy
Tagasi üles