Eesti Pank hoiatas pensionireformi tagajärgede eest (40)

Ege Tamm
, reporter
Copy
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri (esiplaanil) ning rahapoliitika ja majandusuuringute osakonna juhi  Martti Randveeri (taustal) sõnul võib reform suurendada pensioniealiste vaesusriski. 
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri (esiplaanil) ning rahapoliitika ja majandusuuringute osakonna juhi  Martti Randveeri (taustal) sõnul võib reform suurendada pensioniealiste vaesusriski. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Pank tõi pensionireformi esmases mõjuanalüüsis välja ridamisi põhjuseid, miks valitsuse plaan muuta teine pensionisammas vabatahtlikuks võib anda soovimatuid tagajärgi, kuid reformi eestvedajatest poliitikud leiavad, et analüüsi tulemustes pole midagi uut.

Eile avalikkusele tutvustatud analüüsi, mille täispika versiooni lubab keskpank lõplikult avaldada oktoobri lõpuks, üks olulisemaid järeldusi on see, et muudatuste tuules tulevikus väheneda võivad pensionid sunnivad poliitikuid maksutõusude teele.

«Kui see (teine sammas – toim) langeb ära, siis on paraku ka pensionid väiksemad ja võib eeldada, et tulevikus on tugev poliitiline surve abistada neid, kelle pension on väga väike. See tähendab ikkagi survet tõsta sotsiaalmaksu,» selgitas Eesti Panga rahapoliitika ja majandusuuringute osakonna juht Martti Randveer.

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles