Vene tuumajõud korraldavad lähipäevil strateegilise õppuse

Copy
Vene Borei-klassi tuumaallveelaev Juri Dolgoruki katsetamas 24. augustil Barentsi merel mandritevahelist ballistilist raketti Bulava.
Vene Borei-klassi tuumaallveelaev Juri Dolgoruki katsetamas 24. augustil Barentsi merel mandritevahelist ballistilist raketti Bulava. Foto: TASS/Scanpix

Vene tuumajõud korraldavad 15.-17. oktoobrini strateegilise staabiõppuse, mille käigus on kavas tiib- ja ballistiliste rakettide tulistamine, edastas Vene kaitseministeerium esmaspäeval. 

«Õppusesse on kaasatud kaug-, sõjaväetranspordi ja operatiivtaktikalise lennuväe lennuväljad, sõjaväeringkondade ning Põhjalaevastiku Barentsi, Lääne-, Musta, Ohhoota ja Kaspia mere polügoonid. Õppusel tulistatakse mitmesugustelt kandjatelt tiib- ja ballistilisi rakette Pemboi, Tšiža ja Kura polügoonile,» edastas ministeerium. 

Õppusel osaleb umbes 12 000 sõjaväelast.

«Õppusesse on kaasatud 213 strateegilise raketiväe laskeseadet, kuni 105 lennumasinat, sh viis strateegilist raketikandjat, 15 laeva ja 5 allveelaeva, 310 sõja- ja eritehnika ühikut,» edastas Vene kaitseametkond.

Õppusesse on kaasatud keskväejuhatuse ja strateegilise raketiväe ühendused ja operatiivrühmad, kaug- ja sõjaväetranspordi lennuväe juhatus, samuti väeosad, mis peavad tagama strateegiliste jõudude teenindamise. 

Vene kaitseministeeriumi rahvusvahelise koostöö osakonna juht kindralmajor Jevgeni Iljin ütles briifingul välisriikide sõjaväeatašeedele, et Vene raketiväelased tulistavad õppuse käigus välja välja kaks mandritevahelist ballistilist raketti (ICBM) sihtmärkide tabamiseks Kamtšatka poolsaarel Kura polügoonil. 

Iljini sõnul on Vene tuumajõudude õppus kaitseiseloomuga ega ole suunatud teiste riikide vastu. «Strateegilisel staabiõppusel Grom-2019 harjutatakse strateegiliste jõudude ettevalmistamist ja kasutamist kallaletungiohu korral. Tahaksin eraldi rõhutada, et õppuse stsenaarium ei näe ette konkreetse riigi või riigirühma vastu tegutsemist,» ütles kindralmajor sõjaväeatašeedele. 

Ta rõhutas, et õppus on kavajärgne ja kaitseiseloomuga ning selle ala piirdub Venemaa territooriumiga. 

«Tahan rõhutada, et kõik õppuse piirkonnad asuvad Venemaal. Välisjõude õppusesse ei kaasata,» ütles Iljin. 

Venemaa edastab oma sõjaväeõppuste suuruse ja stsenaariumite kohta sageli eksitavat infot. Iseäranis iga kahe aasta tagant korraldatavad Vene suurõppused on ekspertide ja NATO riikide hinnangul olnud ametlikult teatatust mitu korda suuremad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles