Keset Tallinna ja Tartut käib elav «sinise kütuse» müük

PM Majandus
Copy
Erimärgistusega diislit võib kasutada põllumajandusmasinates. Pilt on illustratiivne.
Erimärgistusega diislit võib kasutada põllumajandusmasinates. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Nii Tallinnas kui Tartus on kuus kütusetanklat, milles müüakse põllumeestele mõeldud maksusoodustusega kütust, ainuüksi Tallinnas müüdi selle aasta esimese üheksa kuuga nendes tanklates üle 400 tonni kütust, kirjutab ERR.

Põllumajandus-kaubanduskoja juht Roomet Sõrmus ei mõista, miks peaks suuremates linnades põllumeestele mõeldud kütuseid müüdama.

Maksu- ja tolliameti maksuauditi osakonna üksuse juht Raili Roosimaa ütles, et Tallinnas ja Tartus on tõesti tanklaid, kus põllumeestele mõeldud erimärgistusega diislikütus on müügil.

«Tallinnas müüakse kuues tanklas ja veebruarist septembrini müüdi nendes tanklates 404 500 liitrit erimärgistatud kütust, Tartu kuues tanklas müüdi samal ajal 223 600 liitrit. Ostu puhul on märgitud, et seda kütust on vaja põllumajanduses, nii nagu seadus ette näeb,» ütles Roosimaa.

Mullu müüdi Eestis 83 miljonit liitrit erimärgistatud diislikütust (EDK), millest suur osa – 13,2 miljonit liitrit võis minna kõrvale, kirjutas Postimees eile.

SININE KÜTUS

Eestis on müügil paralleelselt tavapärane diislikütus ja eriotstarbeline diislikütus.

Eriotstarbeline diislikütus on värvainega erimärgistatud (nn sinine diislikütus) ja vedelkütuse erimärgistamise seaduse järgi on seda lubatud tarvitada vaid põllumajanduses kasutatavas masinas, traktoris ja liikurmasinas ning kuivatis põllumajandustoodete kuivatamiseks. Samuti tohib seda kasutada kutselisel kalapüügil sisevetes.

Eriotstarbelisele diislikütusele kehtib soodsam aktsiisimäär − kui diislikütuse tavaaktsiisimäär on 493 eurot 1000 liitri kohta, siis eriotstarbelise diislikütuse aktsiisimäär on 133 eurot 1000 liitri kohta.

Maksu- ja tolliameti andmetel lubati mullu tarbimisse kokku 83 miljonit liitrit erimärgistatud diislikütust, millest võimaliku väärkasutuse riskiga isikutele müüdi hinnanguliselt kokku ligi 13,2 miljonit liitrit.

Allikas: maaeluministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles