Kliente filminud Bolti juht: lärmavad need, kellel on midagi varjata (12)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Bolt
Bolt Foto: Силле Аннук

Salongikaameraga oma kliente filminud ja selle avalikuks tulemise järel vallandatud Bolti taksojuht leiab, et tema tegevus oli vajalik konfliktiolukordade tõe väljaselgitamiseks.

«Minu arvamus on, et lärmi tõstavad ainult need, kellel on midagi varjata. Käituge korralikult ja pole millegi pärast punastada. Kuidas te aru ei saa, et videosalvesti on taksojuhile ainus võimalus konflikti korral oma õigsust tõestada!» ütles taksojuht Postimehele.

Ta märkis, et kui ta kahe aasta eest toonases Taxify’s tööd alustas, vaadati ta auto üle ja juba siis oli tal videosalvesti autos ning uksel salvestamisele viitav kleeps. Küsimusi ja hoiatusi ei esitatud.

«Nüüd, artikli avaldamise järel, selle asemel, et oma juhti kaitsta, astus Bolti juhtkond lihtsalt kõrvale ja viskas mu välja,» sõnas taksojuht. «Kohe, kui mingid probleemid on, poevad nad põõsasse, ja juht proovigu ise olukorrast välja tulla.»

Filmimise avastanud noorele naiskliendile heitis taksojuht ette, et too talle midagi ei öelnud. «Kui kliendid paluvad mitte salvestada – pole probleemi, lülitan selle välja,» märkis ta.

Postimees kirjutas nädala alguses, et sõiduvahendusettevõtte Bolt klient avastas esmaspäeval ootamatult keset taksosõitu, et autosse on paigutatud kaamera, mille vaatevälja ta koos autojuhiga jäi.

«Olles juba mõnda aega taksos sõitnud, märkasin autos ekraani, mis oli jagatud kaheks: ühel pool ekraani jooksis pardakaamera pilt teel toimuvast, teisel pool pilt salongist ehk minust ja taksojuhist. Päris kõhe tunne oli ennast pardakompuutri ekraanilt näha, liiatigi koos autot juhtinud võhivõõraga,» kurtis pärastlõunasel ajal südalinna kandis Boltiga ühe töösõidu teinud noor naine.

Bolti pressiesindaja Karin Kase kinnitas juhtumit kommenteerides Postimehele, et Bolt kui ettevõte ise oma reisijaid ei filmi ega sellega seoses isikuandmeid ei töötle.

«Samas me juhtidel otseselt filmimist ka ei keela, kui see toimub õiguspäraselt,» rääkis Kase.

Teemaga asus tegelema ka Andmekaitse Inspektsioon (AKI), kes nimetas sellist filmimist ohuks eraelu puutumatusele.

«Seoses eilse artikliga märkasime uut probleemi, millega inspektsioon peab tegelema. Kindlasti ei saa olla nõus, et ilma inimest teavitamata teda taksos filmitakse,» ütles AKI pressiesindaja Signe Heiberg.

«Riivet ei pruugi tunda igaüks, kelle sõitu punktist A punkti B salvestatakse pildis ja helis, kuid kindlasti on palju neid, kes valiks sihtkohta jõudmiseks ilma kaamerata sõiduki,» leiab AKI.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles