SEB: eksport kukub edasi

BNS
Copy
Kaubalaev Muuga sadamas FOTO: Eero Vabamägi
Kaubalaev Muuga sadamas FOTO: Eero Vabamägi Foto: Eero Vabamägi

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori hinnangul jätkub suure tõenäosusega ekspordi kahanemine ka aasta teises pooles.

Kaupade eksport vähenes tänavu augustis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 3 protsenti ja import 7 protsenti, seejuures vähenes eksport kolmandat kuud järjest, teatas statistikaamet neljapäeval.

Nestor ütles BNSile, et Eesti ekspordi kahanemine suvekuudel oli ennekõike seotud erinevate kütuste, sealhulgas elektrienergia keskeltläbi 40 protsendi võrra vähenenud müügiga välisriikidesse. Ilma mineraalsete kütuste kaubagrupita oleks tema sõnul nii juulis kui ka augustis eksport hoopis kasvanud.

«Kahjuks viitab tööstusettevõtete väga madal kindlustunne ja uute tellimuste vähesus sellele, et probleem ei piirdu vaid kütusemüügiga ja vähenev nõudlus hakkab kimbutama aina suuremat osa ettevõtetest,» tõdes majandusanalüütik.

Nestor selgitas, et pingelised kaubandussuhted on globaalselt pärssimas investeerimisjulgust, mis on vähendanud nõudlust ennekõike kapitalikaupade järele paljudes riikides. Osana globaalsest majandusest mõjutab see omakorda ka Eestit.

«Lisaks põhjustab regionaalse probleemina paljudele ettevõtetele probleeme Põhjamaade ehitusturu jahenemine. Seetõttu võib suure tõenäosusega väita, et ekspordi kahanemine jätkub ka aasta teises pooles,» nentis SEB majandusanalüütik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles