Listeeriaskandaali sattunud M.V.Wool kutsub toote tagasi (15)

PM Majandus
Copy
Kalakaupmees Mati Vetevool ütleb, et ebaõiglus ei saa kesta lõpmatuseni. Nemad töötavad vaikselt ja järjekindlalt edasi ning küllap sellest ühel päeval üle saavad.
Kalakaupmees Mati Vetevool ütleb, et ebaõiglus ei saa kesta lõpmatuseni. Nemad töötavad vaikselt ja järjekindlalt edasi ning küllap sellest ühel päeval üle saavad. Foto: Mihkel Maripuu

Listeeriaskandaali sattunud kalatootja M.V.Wool kutsub veterinaar- ja toiduameti ettekirjutuse kohaselt tagasi 200­-grammised viilutatud graaviforelli pakid.

Veterinaar- ja toiduamet esitas oma ettekirjutuse täna hommikul, mille kohaselt tuleb kutsuda toode jaekaubandusest tagasi. M.V.Wool teatas, et täidab ettekirjutuse kohe, kuigi selline nõue ei tulene toiduseadusest ja Euroopa komisjoni määrusest. Kalatootja rõhutas ka, et kaubandusest toote tagasikutsumisel peab olema tõestatud listeeriasisalduse piirmäära 100 ühikut (Lm (cfu/g)) ületamine, mida antud juhul tootja hinnangul toimunud ei ole.

«Ettekirjutus lähtub 1. oktoobril ettevõttes tehtud proovidest, kus toote 25 grammis tehtud viiest osaproovist üks näitas listeeriasisaldust, millest ettevõte ka avalikkust teavitas. Sõltumatu akrediteeritud labori eelnevad testitulemused selles tootes listeeriasisaldust ei näita, samuti ei näita listeeria leidu kordusproovi tulemused. Vaatamata sellele oleme kohustatud täitma ettekirjutuse viivitamatult,» ütles M.V.Wooli nõukogu esimees Meelis Vetevool.

1. oktoobril 2019 võeti M.V.Wooli tootmisest 21 pinnaproovi ja neli tooraineproovi, kust listeeriabakterit ei leitud. Kolmest kalatootest võetud 15 osaproovist ühes esines listeeriabakteri leid 25 grammis tootes. Viimase kolme kuu jooksul on ettevõttest võetud üle 200 pinna- ja puhtuseproovi, mis ükski ei ole näidanud listeeria esinemist tehases, teatas ettevõte.

«Kuna listeeriabakter esineb kõikjal looduses, siis kalakasvatused teevad endast kõik oleneva, et kontrollida tooraines bakteri olemasolu. Kuid ikkagi on võimalus, et mõnes üksikus kalas see bakter esineb. Sellepärast ongi kehtestatud tooretele kalatoodetele toiduohutuskriteeriumid, mis lubavad listeeriabakteri sisaldust kuni 100 cfu/g,» lisas ettevõte pressiteate vahendusel. 

M.V.Wool on seisukohal, et ettevõtte kalatooted on alati vastanud Euroopa Liidus kehtivatele piirnormidele ning on välistatud nende kalatoodete kahjulik mõju inimeste tervisele.

​Listeeriabakterit tuntakse listerioosi-nimelise haiguse põhjustajana

Maaülikooli toiduhügieeni osakonna juhataja Mati Roasto on maablogis kirjutanud, et kuigi listerioosi haigusjuhud vähenevad kogu maailmas, on listeeriast tingitud  toidumürgistusi esilekutsuvatest patogeenidest kõige raskemini kulgevate infektsioonide tekitaja, põhjustades üle kahekümne protsendi kõikidest toidutekkeliste haiguste surmaga lõppevatest juhtudest.

Bakteri suure leviku tõttu looduses kontakteeruvad inimesed temaga sageli, kuid sellega ei kaasne tingimata haigestumist. Uuringud näitavad, et koguni viis protsenti inimestest kannab soolestikus listerioosi tekitajaid. Alates ajast, mil listerioosi esimest korda kirjeldati, tuntakse seda haigusena, mis esineb harva, kuid lõpeb sageli surmaga.

«Listerioos võib väljenduda mõne tõsise haigusena nagu meningiit, septitseemia, bakterieemia, endokardiit, konjunktiviit või gripitaoline haigus, mille sümptomiteks võivad olla palavik, värinad, iiveldus, krambid, oksendamine ja kõhulahtisus,» märkis Roasto.

Ajavahemikul 2013–2014 tehtud uuringust selgus, et valmis kalatoodetes oli listeeria kogus suurem kui valmis lihatoodetes. Uuringus analüüsiti valmistoite, mida ei pea täiendavalt kuumtöötlema, näiteks vaakumisse pakendatud külmsuitsu kalatooted.

M.V. Wool - pika ajalooga perefirma

Perefirma M.V.Wool AS asutati 1994. aastal ning ettevõtte põhitegevus on kalatoodete tootmine ja kalatoodete vahendamine. Ettevõttel on kaks kalatööstustsehhi, millest üks asub Harku vallas ja teine Lääne-Harju vallas. Perefirmat juhib Mati Vetevool.

Kalatööstuse käive kasvas 2017. aastal 18,7 protsenti 23,6 miljoni euroni ning ettevõtte puhaskasum tõusis aastavõrdluses 2,2 korda 482 500 euroni. Suurimat käivet tegi ettevõte 2017. aastal Eestis, kus see kasvas aastavõrdluses 29,8 protsenti 15,3 miljoni euroni. Järgnesid Jaapan ligi 3 miljoni euroga, Taani 2 miljoni euroga ja Belgia 1,2 miljoni euroga, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest.

Kommentaarid (15)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles