Jaapanit tabav supertaifuun ähvardab tuua tohutu majandusliku kahju

Rait Piir
, reporter
Copy
Taifuun Hagibis on Guami kohal.
Taifuun Hagibis on Guami kohal. Foto: / AP

Praeguste prognooside järgi tabab Jaapanit nädalavahetusel võimas taifuun Hagibis, mis on võimsuselt võrreldav viienda kategooria orkaaniga. Kui taifuun ei muuda oma tarjektoori, siis võib oodata Tokyo piirkonnas laialdasi purustusi. Katkestama on hakatud ühtlasi ragbi maailameistrivõistluse mänge. 

Kolmapäeva õhtu seisuga ulatusid ookeanil liikuva taifuuni tuulekiirused kohati kuni 270 kilomeetrini tunnis, kuid Jaapanisse jõudmise ajaks peaks torm natukene raugema, sest veetemperatuur muutub jahedamaks. Taifuun läheb praeguste ennustuste järgi kas üle Tokyo lahe või otse üle Tokyo ning jõuab sinna kanti millalgi laupäeva ja pühapäeva vahel. Tokyo tabamise hetkel peaks taifuun olema võrreldav teise kategooria orkaaniga.

Viimati tabas Tokyo piirkonda natukene üle kuu aja tagasi taifuun Faxai, mis põhjustas laialdasi purustusi, kolme inimese surma (kümned hukkusid taifuunile järgnenud kuumalaines) ja viis elektri enam kui 640 000 majapidamisest. Sajad lennud tuli katkestada ja rongiliiklus pandi seisma. Kokku sai Jaapani majandus kahju ligemale seitsme miljardi dollari ulatuses. 

Prognooside järgi on taifuun Hagibis Tokyosse saabumise hetkel võimsuselt võrreldav Faxaiga, mida loetakse viimaste aastakümnete üheks kõige võimsamaks pealinna tabanud taifuuniks. 

Taifuuniga Hagibis kaasnevate sademete hulk võib kohati ulatuda kuni 250 millimeetrini. Arvatakse, et elektrikatkestus võib tabada miljoneid majapidamisi ning tugevaid häireid hakkab esinema nii lennu- kui ka rongiliikluses. Jaapani riiklik rongifirma East Japan Railway on juba teatanud, et kaalub rongiliikluse peatamist nädalavahetusel. Central Japan Railway kaalub kiirrongide peatamist Tokyo ja Osaka vahel. 

Jaapanis toimuvad praegu ühtlasi ragbi maailmameistrivõistlused, mida loetakse üheks suurimaks spordiürituseks maailmas. Ohtlike tormituulte ja paduvihmade tõttu tuleb tõenäoliselt katkestada nädalavahetuseks planeeritud mängud või korraldada need staadionitel, mis jäävad tormipiirkonnast välja. Laupäevaks on kavandatud kolm ja pühapäevaks neli mängu. Hetkel on katkestatud kaks laupäevast mängu ja kirja on läinud viigid. 

Ragbi Jaapani komitee otsustab ülejäänud mängude katkestamise ja/või ümbersuunamise tõenäoliselt neljapäeval. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles