Eksport kukkus kolmandat kuud järjest

BNS
Copy
Eksport ja import langevad
Eksport ja import langevad Foto: Constantin Stanciu / PantherMedia / Constantin Stanciu

Kaupade eksport vähenes tänavu augustis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 3 protsenti ja import 7 protsenti, seejuures vähenes eksport kolmandat kuud järjest. 

Kõige enam mõjutas kaubavahetuse kahanemist mineraalsete toodete – põlevkivikütteõli, mootorikütused, kütuselisandid, elektrienergia – ekspordi ja impordi vähenemine, teatas statistikaamet.

Augustis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,15 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,25 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 99 miljonit eurot, mis oli eelmise aasta augustiga võrreldes ligi 63 miljonit eurot väiksem.

Peamised ekspordi sihtriigid olid Soome, kuhu läks 17 protsenti kogu kaupade ekspordist, Rootsi 11 protsendiga ja Läti 9 protsendiga. Eksport vähenes enim Lätti 26 miljoni euro võrra ja Hollandisse 12 miljoni euro võrra, suurenes aga Kanadasse 14 miljoni euro võrra. Lätti ja Hollandisse veeti vähem mineraalseid tooteid, samal ajal suurenes nende väljavedu Kanadasse.

Kõige rohkem eksporditi Eestist elektriseadmeid, mis moodustas 15 protsenti kogu kaupade ekspordist ja mineraalseid tooteid 11 protsenti. Enim mõjutas ekspordi vähenemist mineraalsete toodete väljaveo vähenemine 56 miljoni euro võrra. Kõige enam suurenes põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu 16 miljoni euro võrra ning metalli ja metalltoodete väljavedu 12 miljoni euro võrra.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas kogu kaupade ekspordist 71 protsenti. Kodumaiste kaupade väljavedu vähenes möödunud aasta augustiga võrreldes 3 protsenti ja reeksport 2 protsenti. Väljaveo vähenemist mõjutas mineraalsete toodete ning puidu ja puittoodete ekspordi vähenemine. Enim suurenes põllumajandussaaduste ja toidukaupade – oder, raps – väljavedu.

Kõige rohkem kaupu toodi sisse Soomest, kust tuli 14 protsenti kogu kaupade impordist, Leedust 11 protsenti ja Saksamaalt 10 protsenti. Enim vähenes import Venemaalt 50 miljoni euro võrra ja Valgevenest 25 miljoni euro võrra, kust vähenes enim mineraalsete toodete sissevedu. Import suurenes kõige enam Soomest 9 miljoni euro võrra ja selle põhjus oli mineraalsete toodete, peamiselt elektrienergia sisseveo kasv.

Eestisse imporditi enim elektriseadmeid, mis moodustas 14 protsenti kogu kaupade impordist ja mineraalseid tooteid 11 protsenti. Kõige enam vähenes mineraalsete toodete sissevedu 81 miljoni euro võrra ja mehaaniliste masinate sissevedu 13 miljoni euro võrra. Enim suurenes paberi ja pabertoodete sissevedu 4 miljoni euro võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles