Mees võitis kohtuga suurfirmalt kaheksa miljardit dollarit kahjuraha (4)

Rait Piir
, reporter
Copy
Johnson & Johnsoni kontor California osariigis.
Johnson & Johnsoni kontor California osariigis. Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

USA ravimifirma Johnson & Johnson peab kohtu käsul maksma 26-aastasele mehele kaheksa miljardit dollarit kahjuraha ravimi ränkade kõrvalmõjude pärast. 

Suurkorporatsiooni valmistatud antipsühhootikum nimega Risperdal pani kasvama mehe rinnad ning juristide sõnul üritas firma kõrvalmõjusid varjata. Psühholoog kirjutas mehele Risperdali välja 2003. aastal pärast autismidiagnoosi. Risperdali on siiani kasutatud USAs ka skisofreenia ja bipolaarsuse häire raviks. USAs on arstidel väga suur vabadus ravimite väljakirjutamiseks. 

Tegu on vaid ühega sadadest ravimifirma Johnson & Johnson vastu esitatud kohtuasjadest. Lisaks kaebustele seoses Risperdaliga on palud laborid leidnud ettevõtte valmistatud beebipuudrist näiteks asbesti, mis on tekitanud imikutes vähki. Ravimifirma esindajad on nimetanud avalikkuse reaktsiooni ebaproportsionaalseks ja lubanud kõik otsused edasi kaevata. 

Varem sellel aastal sundis kohus ravimifirmat Johnson & Johnson maksma 572 miljonit dollarit seoses USA opioidide kriisile kaasaaitamisega. Ettevõte nõustus hiljuti kokkuleppemenetluse korras maksma kahele maakonnale Ohio osariigis 20,4 miljonit dollarit, kus opioidide sõltuvus on mõjunud elanikkonnale laastavalt. 

Allikas: BBC

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles