Iiri riigieelarve hõlmab 1,2 miljardi euro suurust puhvrit leppeta Brexiti tagajärgedeks

Copy
Iiri rahandusminister Paschal Donohoe esitlemas teisipäeval parlamenti suundudes järgmise aasta riigieelarve dokumenti.
Iiri rahandusminister Paschal Donohoe esitlemas teisipäeval parlamenti suundudes järgmise aasta riigieelarve dokumenti. Foto: Niall Carson/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Iirimaa 2020. aasta eelarve hõlmab 1,2 miljardi euro suurust rahalist puhvrit leppeta Brexiti tagajärgedega toimetulekuks, ütles rahandusminister Paschal Donohoe teisipäeval.

«See eelarve on loodud Brexiti varjus,» ütles Donohoe parlamendile veidi rohkem kui kolm nädalat enne Suurbritannia plaanitud lahkumist Euroopa Liidust. 

«Brexiti kontekstis on meie keskne eeldus nüüd nihkunud leppeta lahkumisele," ütles ta. 

«Ma kuulutan täna välja üle 1,2 miljardi euro suuruse paketi, jättes kõrvale EL-i rahad, Brexitile reageerimiseks,» ütles Donohoe. 

Nõndanimetatud kõva Brexiti pakett hõlmab 200 miljonit eurot sadamate ja lennujaamade taristuks ning personali värbamisele, sõnas rahandusminister. 

Tema sõnul kavatseb valitsus leppeta Brexiti korral sekkumiseks kasutada ka laenuraha. 

Laenatud 650 miljonit eurot kulutatakse põllumajandus-, ettevõtlus- ja turismisektorites, ütles Donohue, kelle sõnul eraldatakse paketist raha ka «kõige enam mõjutatud kodanikele ja regioonidele». 

«Kui meil seda vaja ei lähe, siis me ei laena seda. Kui leppeta (Brexitit) ei juhtu, siis seda (raha) teistel eesmärkidel ei laenata,» lausus rahandusminister.   

Umbes 220 miljonit eurot lastakse käiku koheselt, kui leppeta Brexit peaks 31. oktoobril aset leidma. 

Valitsus käsitleb leppeta Brexiti korral esmaste prioriteetidena Iiri kalapüügisektorit ja loomalihatööstust, sõnas rahandusminister. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles