Hans H. Luik vihastas väikeaktsionäri välja (2)

PM Majandus
Copy
Ekspress Grupi suuromanik Hans H. Luik.
Ekspress Grupi suuromanik Hans H. Luik. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ekspress Grupi väikeinvestor on nördinud, et börsifirma põhiaktsionär Hans H. Luik teenib ettevõttele antud laenu eest intressi 12 protsenti ajal, kui meediakontserni majandustulemused pole kiita, kirjutas Äripäev.

Aleksander Pajula, kellele kuulub 50 000 euro väärtuses Ekspress Grupi aktsiaid, ütles, et Hans H. Luige ettevõtte laenu refinantseerimine võlakirjaemissioonist saadud rahaga ja 12protsendise määraga on tingimused, mille korral oleksid ka teised investorid valmis Ekspress Grupile laenu andma.

«Sedavõrd kõrge intressimäär viitab laenuandja ja ühtlasi põhiaktsionäri ahnusele ja ka lootusele, et ega see välja tule. Niisuguse intressitasemega oleksid ilmselt kõik aktsionärid nõus laenu andma!» märkis väikeaktsionär.

Hans H. Luige sõnul oli laenuintress 12 protsenti lühiajalise laenu võtmiseks praeguse turu tingimustel aktsepteeritav ja kui leiduks keegi, kes annaks mõne miljoni ulatuses veelgi soodsamalt tagatiseta laenu, siis oleks ta teretulnud finantseerima Ekspress Grupi järgmisi projekte.

Pikemalt Äripäevast.

AS Ekspress Grupp teatas eile, et emiteerib LHV Varahalduse hallatavatele pensionifondidele 5000 võlakirja nimiväärtusega 1000 eurot, intressimääraga 6 protsenti aastas. Lunastustähtaja emissioonikuupäev on 7. oktoober 2027 ning intressi makstakse kord aastas 7. oktoobril.

Võlakirjade emiteerimisest saadud rahast refinantseerib Ekspress Grupp Hans Luigele kuuluvalt Aktiva Finants OÜ-lt võetud 3,2 miljoni eurose laenu ja kasutab ülejäänud 1,8 miljonit eurot tulevasteks investeeringuteks. OÜ-lt Aktiva Finants võetud laen kandis intressi 12 protsenti ning oli kontserni vaates sildfinantseeringuks 2019. aastal tehtud suurematele investeeringutele.

2019. aastal on kontsern investeerinud Läti turul tegutsevasse piletimüügiplatvormi SIA Biļešu Paradīze ja väliekraanide ettevõttesse OÜ Linna Ekraanid Eestis. Kontsern jätkab aktiivselt investeeringutega tugevdamaks olemasolevaid põhitegevusi ja toetamaks kontserni digitaalse muutuse läbiviimisel. AS Ekspress Grupp registreerib võlakirjad Eesti väärtpaberiregistris. Võlakirjad on vabalt võõrandatavad, kuid neid ei noteerita ning nendega ei kaubelda avalikult turul.

Võlakirjad emiteeritakse suunatud emissioonina AS-i LHV Varahaldus hallatavatele pensionifondidele. 4. oktoobril sõlmis AS Ekspress Grupp märkimislepingu pensionifondide – LHV Pensionifond XL, LHV Pensionifond L, LHV Pensionifond M – nimel tegutseva AS-iga LHV Varahaldus kõikide emiteeritud võlakirjade märkimiseks kogunimiväärtuses 5 miljonit eurot. 

Võlakirjad on allutatud Ekspress Grupi poolt jaanuaris 2019 AS-ilt SEB Pank võetud laenule, mille jääk seisuga 30. september 2019 on ligikaudu 13,4 miljonit eurot. AS-il SEB Pank on eesõigusnõudega võlausaldaja ja võlakirjad on allutatud AS-ilt SEB Pank võetud eelnimetatud laenule. Võlakirjad kujutavad endast Ekspress Grupi tagatud võlakohustust aktsionäride ja seotud osapoolte ees. Võlakirjad on täielikult tagatud OÜ Haep garantiiga. OÜ Haep 88-protsendise osaluse omanikuks on AS-i Ekspress Grupp suuraktsionär Hans H. Luik. Meedia- ja meelelahutuskontserni Ekspress Grupp käive kerkis teises kvartalis 14 protsenti 17,5 miljoni euroni, perioodi puhaskasum langes kvartalis aga 60 protsenti 356 000 eurole.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles